ZETApress

hírportál

Volt egyszer egy filmgyár

Az Alexandra Könyvesház ad otthont mától július 30-ig Markovics Ferenc fotókiállításának. A szerző a valamikori Lumumba utcai ? ma Róna utca ? Mafilmnél eltöltött két évtized fényképterméséből válogatott egy csokorra valót. Forgatások közepette, amolyan melléktermékként, vagy talán inkább szabadon választott gyakorlatként készítette azokat. A képek között akad negyven éves is meg húsz éves is egyaránt. A legfiatalabb kép mindössze tízesztendős, de erről majd később…

A rendezők közül Fábri Zoltán, Bacsó Péter, Huszárik Zoltán és Jancsó Miklós, míg az operatőrök közül Sára Sándor, Illés György és Ragályi Elemér tűnik fel a fotókon. A színészek között láthatjuk Bárdy Györgyöt, Darvas Ivánt és Lilit, Törőcsik Marit, Hernádi Juditot és Hegyi Barbarát. Voltak írók is a filmgyár környékén, így Királyhegyi Pál, Déry Tibor, Dobai Péter és Császár István is filmszalagra került. S ha a filmgyár már csak volt is, a filmkészítés remélhetőleg lesz még újabb negyven éven át!

Végezetül jelen sorok írója is hadd legyen egy kicsit szubjektív. A felvételek között láthatjuk Makk Károly rendezőt A játékos című Dosztojevszkij regény 1996-os New-York kávéházbeli megfilmesítésén a rulett asztalon feküdni. Ezen a forgatáson én is ott voltam, s egy héten át álldogáltam orosz cári tiszti egyenruhában a rulettasztal mellett napi több órán át. A felvételek közötti szünetekben is halálos csendnek kellett lenni. Pszt, a tanár úr alkot! -szajkózta folyvást az első asszisztens, miközben Makk Károly szinte súgva mondta el neki az instrukciókat. A néma fotón nem ez látszik, de emlékeimben örökké élni fog.

Szóljon hozzá!