ZETApress

hírportál

Tokaj Vinum Hungaricum

Tokaj vinum logoA királyok bora, s a borok királya ? azaz Vinum regnum, rex vinorum ? ez a XIV. Lajosnak tulajdonított mondás is jelzi, hogy a Tokaji Aszú igencsak elterjedt és ismert volt évszázadok során világszerte mindenütt.

A Himnusz sorai ? Tokaj szőlővesszein nektárt csepegtettél? ? nemcsak az itt élők lokálpatriótaságát növelik. A közel ezeréves tokaji szőlő- és borkultúra világhírét még tovább akarják növelni az itt élők és e témában tartott sajtótájékoztatót a múlt héten a Tokaj Vinum Egyesület. Bemutatták eddigi tevékenységüket és a terveiket, hogy mit tettek a Hungaricumért a térségben.

A 2004-ben alakult egyesület neve sem véletlen, miután a tokaji bor igazi ritkaság és ezért hungaricum. Ez adta az alapot. Kilenc olyan Tokaj-hegyaljai pincészet alapította ? Babits Pincészet, Bodnár Pincészet és Borház, Götz Pincészet, Kiss István Pincészet-Fitomart-94Kft, Monyók Pincészet, Ráski László Pincészete, Sajgó Pincészet-Tolcsva Bor Kft, Tokajbor-Bene Pincészet, Tokaj-Kereskedőház Zrt ?, akik a több száz éves hagyományokat veszik alapul.

Miután a terület a Világörökség része, így még különlegesebb helyet foglal el a térség óvása, ápolása és az igazi értékek a világgal való megismertetése és elismertetetése. Az Egyesület logója egy ősrégi szimbólum a magyarok totem állata, a turulmadár. Ennek alapja a honfoglalás kori ásatásokból rakamazi korongon előkerült égi turulmadár jeleníti meg, melynek a csőrébe a mostani idők szőlőfürtöt helyezett. Így az emblémában megjelenik a kor üzenetével az Egyesület üzenete. Ez a teremtés mítoszát hordozza, amely képes elhozni az életfa termését, az élet vizét, vagy védencét röpíti oda.

Mindehhez a terület földtani és földrajzi adottsága adták az alapot. A térség hegyei miocénben kezdődött többszöri vulkáni tevékenység következtében keletkeztek, melynek magját a földtörténeti ókori hegység adja. A belső-kárpáti vulkáni vonulat keletkezési idejében itt inkább andezit ömlött a felszínre. A Tokaji-hegy ennek az egyik leglátványosabb tanújele. A déli és délkeleti részeken inkább a puhább tufa. Amit már a talajképződés időszakában is ? többek között a mállás ? posztvulkáni működés követett.

Így a terület mind a mai napig gazdag ásványokban. Erre az alapra lösz települt. Így kiváló minőségű talaj képződhetett a kedvező klimatikus körülmények között. Mindehhez járulnak a kedvező fekvésű lejtők, a nagy besugárzás, a nagyobb folyók közelsége ? Bodrog, Tisza ? kedvező hatással van a vízháztartásra. A hosszú őszi időben a Botrytis cinera penészgomba itt nemes rothadást, a szőlőszemek aszúsodását váltja ki. Az így töményedett szőlőszemeknek a mustja literenként akár 850 g cukrot is tartalmazhat. Már az 1600-as évek elején jegyezték az aszúsodást. Az idei évben azonban kevesebb lett az aszútermés a szeptemberi szárazabb időszak miatt, az átlagos évi termés fele sem termett ? tudtuk meg a sajtótájékoztatón.

A folyékony arany mindig is a hazai borok élvonalát jelentette, az egyesület mégis azt a célt tűzte maga elé, hogy a legismertebb hungaricumot ? a Tokaji Aszút, a világ nemes-édes borainak referenciatermékévé emelje. A hagyományos technológia sikerét mutatja a számos nemzetközi borversenyen elnyert díj, azonban az egyesület tagjai az eddigieknél is jobb minőségű Tokaji borokkal szeretnék meglepni a fogyasztókat.

A Tokaji Aszú különleges íz világát és zamatát öt-hét éves érlelési periódus teszi egyedivé, leginkább jó minőségű tölgyfa hordókban. Ezt megelőzi a szőlőválogatás, aminek különleges szerepe van, és a szigorú minőségi követelményeknek, melynek évszázados hagyományai vannak. Ezt ismerte fel az UNICEF és lett 2002-től a Világörökség része Tokaj-Hegyalja és ezt a tradicionális filozófiát viszik tovább az egyesület tagjai a tevékenységükben. Célul tűzték ki azt is, hogy tovább tökéletesítik a borkülönlegességeket ? a hagyományokat megőrizve ? és olyan termékskálát alakítanak ki, mely a hazai borászat zászlóvivője. Képviselik az értékeket nemcsak hazai és nemzetközi borversenyeken, hanem az Európai Unió fórumain, valamint idegenforgalmi rendezvényeken is rendszeresen bemutatkoznak. A TokajVinum Egyesület, mint szakmai közösségi marketing szervezet fontosnak tartja, hogy a magyar borágazatban szakmailag is aktívan részt vegyen. Így folyamatosan kapcsolatban vannak a Tokaji hegyközi tanáccsal, Hegyközségek Nemzeti tanácsával, Agrármarketing Centrummal, Magyar Bormarketing Kft-vel. Közös pályázatuk van Hegyközi Tanáccsal, a Tokaj Reneszánsszal és a Tokaji Borút Egyesülettel.

A térségben nemcsak a borászok fogtak össze, hanem a turisztika is tovább öregbíti a világörökségi értékeket. Bővülnek a szolgáltatások. Ez a borturizmus, a kulturális és az aktív turizmus (vízi sport, természetjárás) köré csoportosul Tokaj-Szerencs, Sárospatak és Sátoraljaújhely központokkal, úgy hogy ez a Világörökség fejlődését szolgálja. 2010-től a Tokaj-Hegyalja, Taktaköz, Hernád-völgye helyi TDM egyesület működteti az Összefogással a Tokaj Világörökségért létrejött info-pontokat, melyek a következők: Szerencs ? világörökség tagozat, Tarcal ? 6 puttonyos borfalu, Erdőbénye ? tájházban kialakított információs pont, Tokaj ? Tourinform, Tokaj-Hegyaljai Borok Háza, Szegi-vízi bázis.

Ezek a helyek várhatóan teljes üzemmel 2010. februártól működnek és igyekeznek messzemenően kielégíteni az ideérkezők igényeit a menetrendi információktól kezdve a szálláshely információkon át a jegyértékesítésig, időjárási információkig. Tervezik 24 órás call center létrehozását, és nyelvi segítségnyújtást a kommunikációs munkatársak segítségével.

A térségben már vannak garantált programok ilyen Tokajban a városnéző séták kedden és csütörtökön, sétahajó járatok indulnak főszezonban, egész évben minden pénteken és szombaton indulnak borbuszok, gyalogtúra indul a Nagykopasz-hegyre szombaton, vasárnap ugyan ide kerékpártúra. Ezeket továbbfejlesztik azzal, hogy minél több települést vonnak be a programokba.

Fejlesztik a család- és gyermek és hétköznapi és hétvégi programokat. Bővítik a borbusz-hálózatot, a gasztro-busz programot, a hagyományok megismerését tájházak bevonásával. Lehetőség kínálkozik kisvonatos idegenvezetésre. Új elem a térségben a város- és falumustra, melybe a nagyobb településeket vonódnak be és minden héten egy újabb település kerül bemutatásra település történettel, látnivalókkal.

A helyieket is szeretnék még jobban bevonni a települések életébe. A Taktaköz is a figyelem középpontjába kerül a lovas hintós kirándulások révén. A kiindulási állomások: Tokaj, Tarcal, Szerencs. A résztvevők azt az utat járják végig, amit Móricz oly sokszor megtett gyermekkorában. Eljuthatunk a prügyi Móricz házhoz, a csobaji tájházhoz. Heti egy alkalommal kinyitják az összes tájházat, ahol különleges idegenvezetésben részesülnek az odalátogatók.

A tájegység igencsak komolyan vette a Világörökségi megtiszteltetést. A történelmi terület 27 települése kultúr-tájként működik. Ezt erősíti még a Tokaj-Hegyalja Fejlődésért Szövetség. Az alapítók a Tokajvinum Hungaricum Egyesület, a Tokaj Reneszánsz-Tokaji Nagy Borok Egyesülete, a Tokaji Bormívelők Társasága, a Mádi Kör Eredetvédelmi Egyesület, a Tokaji Borbarátnők Társasága, a Tokaji Borvidék Hegyközségi Tanácsa és a Tokaj-hegyaljai Borút Egyesület. Nemcsak az egyetemes világörökségi és természeti értékekért szállnak síkra, hanem a tájegység értékalapú vidék-, társadalom- és gazdaságfejlesztéséért.

A Magyar Köztársaságot azaz megtiszteltetés érte, hogy 2002-ben ? Hollókő ófalu és táji környezete (1987.); Budapest Duna-parti látképe, a Budai Várnegyed, az Andrássy út és történelmi környezete (1987.); Az Aggteleki karszt és a Szlovák karszt barlangjai (1995.); Az Ezeréves Pannonhalmi Bencés Főapátság és közvetlen természeti környezete (1996.); Hortobágy ? A puszta (1999.); Pécsi ókeresztény sírkamrák (2000.); Fertőtáj/Neusiedlersee kulturtáj (2001.) után ? a Tokaji Történelmi Borvidék a Világörökség része lett.

Ehhez a térséghez 2003-ban a Magyar Köztársaság által kezelési terv készült. Ezt egészíti ki a Tokaj-Hegyalja Fejlődésért Szövetség azzal, hogy az Oktatási és Kulturális Minisztérium keretei közt szorgalmazza a világörökségi törvény előkészítését, melyet remélhetőleg hamarosan tárgyal és elfogad az Országgyűlés. A Szövetség azt szorgalmazza, amit elsődleges feladatának is tekint, hogy együttműködés alakuljon ki a borvidék önkormányzataival, kistérségeivel, civil szervezeteivel, más szakmai szervezeteivel, vállalkozóival és a megyei önkormányzattal.

Létrejöjjön egy egységes Tokaj-hegyaljai Térségfejlesztési Stratégia. Ennek a kialakulását jogszabályok is segítség, és ha szükséges, akkor segítő jogszabályi alkotási folyamatok is működjenek. Együttműködés kialakítását szorgalmazzák hazánk többi világörökségi helyszínével, valamint a többi külföldi világörökségi borvidékkel ? tudatta Rozs Borbála.

Szóljon hozzá!