ZETApress

hírportál

Textúra gyerekeknek

Mini TextúraA nagy sikerű őszi Textúra előadássorozat nyomán ? ahol képzőművészet, kortárs szépirodalom és színház találkozik ? a Magyar Nemzeti Galéria 2017 tavaszán hiánypótló jelleggel indítja útjára összművészeti sorozatának gyerekverzióját Mini Textúra címmel ? tudtuk meg a délutáni sajtóbemutatón.

A programról Baán László, a Szépművészeti Múzeum ? Magyar Nemzeti Galéria főigazgatója, Meczner János, a Budapest Bábszínház igazgatója, valamint Kovács Eszter, a Pozsonyi Pagony Kiadó főszerkesztője tájékoztatja a sajtó képviselőit az MNG C-épület III. emeletén. Utána bepillantva a próbafolyamatba, Kertész Erzsi: Zöld szamár című ? Bortnyik Sándor: Zöld szamár című festményére íródott ? jelenetét is megtekinthettük Szilágyi Bálint rendezésében. A szamarat Blasek Györgyi, a férfit Teszárek Csaba alakította.

Az alapkoncepció hasonló a felnőtt előadássorozathoz, adaptálva a kisiskolás közönségre: népszerű kortárs meseírók írtak négy történetet, amelyeket a Galéria gyűjteményében található négy műtárgy inspirált. A Mini Textúrában közreműködő Pagony Kiadó szerzőinek szövegei tökéletes összhangot alkotnak a gyerekek számára nehezebben befogadható képzőművészeti alkotásokkal. A jelenetek a múzeum egyik különálló ? időszaki kiállítások rendezésére szolgáló ? teremsorában elevenednek meg négy fiatal bábrendező (Bercsényi Péter, Szenteczki Zita, Szilágyi Bálint és Varsányi Péter) elképzelésében, s a Budapest Bábszínház művészeinek előadásában. A négy jelenet egy időben zajlik, az előadások végeztével a gyerekközönség egy játékos térkép alapján vonul át egyik helyszínről a másikra.

A Mini Textúra 2017 a Magyar Nemzeti Galéria, a Budapest Bábszínház, valamint a Pozsonyi Pagony kiadó együttműködésében jött létre. Mindhárom partner elhivatott abban, hogy a felnövekvő generációk kulturális/művészeti ismereteit gazdagítsa, a különféle művészeti ágakat, műfajokat minél korábban megismertesse velük. A program után a gyerekek szüleikkel együtt fedezhetik fel a Galéria kiállítótereit, s egy rövid ? ajándékkal jutalmazott ? nyomozás után találkozhatnak a történeteket inspiráló eredeti műtárgyakkal is. A Mini Textúra célja, hogy a bábszínházi formanyelv segítségével a négy mesében feltárja a festményekben rejlő történeteket, a gyerekekkel megszerettessék a képzőművészeti alkotásokat, utat mutatva azok értelmezéséhez, egyúttal megkedveltessék velük a múzeumba járást is. A Mini Textúra előadását a 7-12 éves Kisiskolásoknak ajánljuk. Az előadás teljes hossza kb. 60 perc, a belépőjeggyel az állandó kiállítás szabadon látogatható.

? Nagy élmény megtapasztalni, hogy egy színes vászonfelület hogyan változik a néző tudatában élő történetté, kalanddá vagy olyan gondolatsorrá, amit akár napokig is forgathat magában. Négy festő különböző stílusban és korban készült képe alapján négy teljesen más világ formálódik mesévé a nézők szeme előtt. Ez egy olyan játék, ami nemcsak a gyerekeknek, de a felnőtteknek is szórakoztató ? mondta el Berg Judit: Az őrzők című jelenet szerzője. A szombatonkénti Mini Textúra dátumai: március 11-e, 18-a, 25-e, április 1-je, 8-a és 22-e. 11 és 15 óra. (Április 15-e Nagyszombat kimarad!) Az előadásokra és a teljes állandó kiállításra érvényes belépőjegy: 1900 forint Jegyek korlátozott számban kaphatók a Jegymester weboldalán, illetve a Galéria jegypénztárában. Nyitva keddtől vasárnapig, 10-től 17 óráig.

A bábszínházi előadásoknál a vizualitás, a szöveg, a zene egyformán meghatározó összetevője a produkciónak. A bábszínházban maguk a szereplők is művészeti alkotások: stílusuk, vizuális megjelenésük, mozgáskarakterük erősen meghatározza a dramaturgiát, a történetmesélést, az egész előadást, amelyben szerepelnek. A Mini Textúra előadásokon a festmény által inspirált szövegből színház lesz, a mozdulatlan kép megmozdul, a kimerevített pillanat mesékkel telik meg, ez a bábszínház szépsége: mozdulatlanból mozgót, élettelenből élőt varázsolni.

A Budapest Bábszínház ? Közép-Európa legnagyobb bábszínházaként ? mindig nagy hangsúlyt fektetett arra, hogy az előadásaiban szereplő bábok és tárgyak képzőművészeti szempontból is újszerűek, izgalmasak legyenek. Miközben őrzi és továbbviszi a hagyományt, állandó törekvése, hogy a műfaj vizuálisan is megújuljon, reflektáljon az újabb és újabb bábszínházi irányzatokra. A Mini Textúra kiállítóterében most ebből is ízelítőt kaphatnak a nézők: az egyes jelenetek között sétálva az elmúlt tizenöt év bábtervezőinek (Bagossy Levente ? Líra és Epika, 2009; Boráros Szilárd ? Rózsa és Ibolya, 2013; Fekete Dóra és Grosschmid Erik ? Vadhattyúk, 2004; Hoffer Károly ? Trisztán és Izolda, 2014; Jaroslav Milfajt ? Szentivánéji álom, 2006) a munkáiból láthatók installációk.

Szóljon hozzá!