ZETApress

hírportál

Szent István a Golgotán

Kenyéráldás a Golgota térenA hagyományos Kossuth téri zászlófelvonás és tisztavatás után fél órával a Golgota téri kettős keresztnél a Józsefvárosi Önkormányzat pogácsával és ásványvízzel várta az ünneplőket. A Himnusz közös éneklése után Sára Botond alpolgármester felidézte Szent István király örökségét.

Ünnepi beszédét követően a Turay Ida Színház rendezésében meghallgattuk Szent István imáját és intelmeit Imre fiához Oberfrank Pál színművész előadásában, valamint Menyhárt László ? Homonyik Sándor ? Vikidál Gyula (MHV) 1989-ben írt Föld és ég gyermekei című ma is aktuális slágerét a Regélők-énekegyüttes 3 tagjától. Ezt a szép imát 2014. április 5-én már bemutattam Dévai Nagy Kamilla előadásában.

Az Erdélyből származású trió többek között régi Himnuszunkat, a Boldogasszony Anyánkat is előadta, hiszen a halálra készülő István király Szűz Máriának ajánlotta fel 1038. augusztus 15-én országát. Az együttes tagja az a Kurkó József Kristóf előadóművész is, akinek gitáros-énekes produkciója a június 3-ai ferencvárosi díjátadót színesítette. S mivel a Turay Ida Színház a Ferencvárosi Művelődési Központból költözött nemrég a józsefvárosi Kálvária térre, a színház művésze Erdély mellett mindkét kerületben otthon érzi magát.

Kenyérünnep lévén az új kenyeret Michels Antal, a Horváth Mihály téri Szent József templom plébánosa áldotta meg, majd a Szózatot is közösen énekeltük el. Hosszú még a nap, Pesten és Budán is sok-sok esemény vár, ám délután inkább a tévé előtt várom a magyar kajakos lányok újabb aranyát.

Szóljon hozzá!