ZETApress

hírportál

Mariann új üzenetei

Mariann új üzeneteiA napokban jelent meg Gy. Dobos Mariann: Új üzenetek című könyve ? tudtuk meg a Sajtóházban a délutáni könyvbemutatón. Moderátora Ungvári Györgyi, az ÖNÉ elnöke volt, a könyvet Garamvölgyi Annamária, a MÚOSZ Fogyatékossággal Élők a Médiában Szakosztályának elnöke mutatta be.

A 160 oldalon, 56 színes és 56 fekete-fehér fotóval megjelent mű közel hoz az olvasóhoz arcokat, sorsokat. Bemutat olyan embereket, akiket többen megszólítanának az utcán olykor, de aztán mégsem merik megtenni. Ők ugyanis kivétel nélkül kerekesszékes, súlyos mozgássérült hölgyek és urak, ám nem jelent nekik gondot életükről beszélni. Őket 13 közvetlen hangú interjúban ismerheti meg az olvasó. Eközben megtudhatja azt is, hogy ez az állapot nem jelentett nekik áthághatatlan akadályt abban, hogy tehetségüket kifejezésre juttassák. Egyikük, aki a vizualitásban kiemelkedő, festőművész lett, egy másik csodás gyöngyékszereket készít, a harmadik paralimpián öregbítette országunk hírnevét, a negyedik kerekesszékes tánccsoportban ejti ámulatba a közönséget, és így tovább. A hétköznapokban pedig éppúgy szeretetteljes családi kapcsolatokat ápolnak, gyereket nevelnek vagy szüléikről gondoskodnak, mint mások.

Ami összeköt őket: mindnyájan a Mozgássérült Emberek Önálló Élet Egyesülete (ÖNÉ) tagjai. És régóta megmozgattak minden követ, hogy javítsanak önmaguk és sorstársaik helyzetén. Szerveztek tüntetést épületek akadálymentesítéséért, jártak betegágyhoz lelkierőt adni egy-egy műtét után, informálták a többieket a jogaikról. Manapság például önkénteseket toboroznak a Mozgássérült Emberek Rehabilitációs Intézete (MEREK) lakóiként. Legtöbbjük élete ugyanis ezer szállal kötődik az intézethez. Bekerültek ide tizenévesen, huszonévesen szakmát, érettségit szerezni, és néhányan máig itt élnek. Mindnyájan megküzdöttek azért, hogy felvételt nyerjenek, hiszen ennek a Marczibányi téren található intézménynek, a Marczinak nagy híre volt.

Az Ahol az utak összefutnak című fejezet azt mutatja be, hogyan lett az egyéni törekvésekből közös fellépés ? sok aktivista és az ügyért dolgozó szakember összefogásának eredményeképpen. Így alakult meg 1995. június 15-én az ÖNÉ, amely több olyan tevékenységbe kezdett bele, amellyel elsők voltak az országban: révészszolgálat az egészségügyi rehabilitációban, sorstársi tanácsadás és tudatformáló, mai kifejezéssel élve, érzékenyítő órák tartása oktatási intézményekben. Így lett az ÖNÉ az Amerikában elindult Independent Living, azaz önálló élet mozgalom első és nagy-hatású hazai résztvevője. E civil szervezetnek volt egy időben elnöke Jelli Magdolna, az ország egyik legismertebb fogyatékos-ügyi aktivistája, akit többek között idén augusztusban posztumusz-díjjal tüntettek ki. S hogy ki fizeti a révészt? ? Senki, mert mindannyian önkéntesek!

Megszólal két szakember is az elmúlt időkből. A Mozgássérültek Állami Intézetének egykori igazgatója és ott dolgozó pszichológusa. Az ÖNÉ tagjai közül többen a gyermekparalízis, más néven a Heine-Medin-kór áldozatai. Az ő helyzetüket egy rövid elemzés és egy megrázó képgaléria mutatja be. Az Új üzenetek felsorakoztat életút-interjúkat, és emellett kitekintést ad arra a területre, ahol az utak összefutnak. Eközben rálátunk arra a folyamatra is: Hogyan lett az egyéni akaratokból közös fellépés? A könyvet az ÖNÉ adta ki fennállásának 20. évfordulója alkalmából.

Gy. Dobos Mariann szakmai tevékenysége

Gy. Dobos Mariann újságírónőnek az Új üzenetek a harmadik kötete. A Panta Rhei (2002) című interjúkötetet a neves jazz-rock együttesről írta kollégájával, Máté Gabriellával. Ugyancsak ketten jegyzik a Képek és történetek (2006) című művét, amely tizenhat olyan művészt mutat be, akik valamilyen fogyatékossággal élik az életüket. Több más könyvben is megtaláljuk Gy. Dobos Mariann írásait. Negyedik könyvét a vakokról írja, mely félév múlva jelenik meg. Mariann 1991-94. között a Terézváros című önkormányzati lap főszerkesztője volt és a MÚOSZ dániai sajtóküldöttségben ő képviselte 1991-ben a magyarországi önkormányzati és helyi lapokat. Akkoriban a MÚOSZ Önkormányzati és Helyi Lapok Szakosztályának titkára volt, jelenleg a Fogyatékossággal Élők a Médiában Szakosztály titkári teendőit látja el.

1 hozzászólás

Visszajelzések

  1. Mariann új üzenetei ? Polio

Szóljon hozzá!