ZETApress

hírportál

Koszorúk a várudvaron

Vajdahunyad várAz Országos Szövetkezeti Tanács a 93. Nemzetközi Szövetkezeti Nap alkalmából ma délben tartja megemlékezését Magyar Mezőgazdasági Múzeum Konferenciatermében, a városligeti Vajdahunyad Várban 11-től 14 óráig. Az ünnepség ? miként a tavalyi is ? koszorú elhelyezésével indul Gróf Károlyi Sándor szobránál.

A Szövetkezetek Nemzetközi Szövetsége magyar közreműködök segítségével 1895-ben alakult meg Londonban. Napjainkban közel 150 ország 800 milliónyi szövetkezőjének érdekeit képviseli. 1923 óta, felhívására, július első hetében világszerte megünneplik a Nemzetközi Szövetkezeti Napot, amelyet az Egyesült Nemzetek Szervezete 1995 óta ugyancsak a világ piros betűs ünnepei közé sorol ? tudtuk meg Holub Katitól.

A 21. ENSZ Szövetkezeti Nap

Az ICA, a Szövetkezetek Nemzetközi Szövetsége szervezésében 1923-ban ünnepelték először a szövetkezetek nemzetközi napját. Az elmúlt években a nemzetközi szövetség a szövetkezet napi ünnepségsorozatához és megemlékezéseihez szorosan kapcsolódott az ENSZ is és ezen keresztül immár 21. alkalommal az ENSZ is kéri minden ország kormányát, hogy vegyenek részt a szövetkezetek e napra meghirdetett ünnepségein.

A szövetkezetek nemzetközi napján minden évben más-más téma került kihangsúlyozásra, így 2010-ben a nők szerepe a szövetkezeti mozgalomban, 2011-ben az ifjúság, mint a jövő új szövetkező közössége, 2012-ben egy jobb világ építését, 2013-ban a szövetkezetek talpon maradását hirdette meg, így a 2013. évi üzenetének fő mottója: A szövetkezetek valamennyiünk számára biztosítják a fenntartható fejlődést!

2014 év témája szorosan kapcsolódott a globális gazdasági válság kiútkereséséhez és ahhoz a lehetőséghez, hogy a szövetkezetek rugalmasságukkal hogyan tudnak hatással lenni a nemzetközi és a helyi gazdasági válság feloldásában, az üzenet pedig Szövetkezéssel egy jobb világért! volt. A Szövetkezetek Nemzetközi Szövetsége 2015. évi üzenetének témája az egyenlőség, fő mottója: Válaszd a szövetkezetet, válaszd az egyenlőséget!

Az egyenlőség alapvető érték, amely biztosítja, hogy minden ember képes kihasználni a gazdasági és társadalmi fejlődés előnyeit. Mégis, mi egy olyan világban élünk, ahol továbbra is továbbra is mindennapos jelenség az egyenlőtlenség: a legfrissebb adatok szerint a világ népességének 0,7%-a rendelkezik az összes vagyon 44%-ával, míg 70%-uknak csak a vagyon 3%-a jut. Mindenhol élnek még emberek hátrányos megkülönböztetésben nemük, életkoruk, vallásuk, társadalmi-gazdasági helyzetük, vagy más tényezők miatt.

Az egyenlőség volt a kezdetektől a fő értéke a szövetkezeti mozgalomnak. Szövetkezetek alapításakor az emberek a világ minden táján ezt a demokratikus üzleti modellt választották, amely elősegíti az egyenlőséget. 1846-ban Eliza Brierley volt az első nő, aki tagként csatlakozott a Rochdale Méltányos Pioneers Társasághoz, amikor még a nők általában nem rendelkeztek saját tulajdonnal. De a Rochdale Pioneers szabályai 1844-ben nem tettek különbséget férfi és női tagja között, amelyet közös szabályként a szövetkezetek később elfogadták szerte a világon.

Ma már több mint 2,4 millió szövetkezet van, több mint egymilliárd taggal ? ez háromszor annyi, mint a közvetlen részvényesi befektetők tulajdonában lévő vállalat száma. Emellett 250 millió embert foglalkoztatnak, biztosítva megélhetésüket ezek a szövetkezetek. A legnagyobb 300 szövetkezet összesített éves bevétele 2,2 billió USD ? amely GDP megfelel a világ 7. legnagyobb gazdaságának ? és a mozgalom gyorsan növekszik, különösen a feltörekvő országokban, mint Brazília, India és Kína.

OSZT Szövetkezeti Érdemrend 2015.

A zárófogadás előtt Demján Sándor, az Országos Takarékszövetkezeti Szövetség elnöke; Dr. Sándor Péter, az Iskolaszövetkezetek Országos Szövetsége tagja; Dr. Vityi Istvánné, a fajszi Kék-Duna Szövetkezet elnöke; Fehér Miklós, a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Iparszövetség elnöke; Karácsony Mihály, a Magyarországi Diákvállalkozások Országos Érdek-képviseleti Szövetsége volt elnöke; Pekó László, a Nyírzem-Coop Zrt. vezérigazgatója; Petróczkiné Dr. Imre Veronika, a Győr-Moson-Sopron Megyei Lakásszövetkezeti Szövetség elnöke és Szeremley Béla, a Hangya Szövetkezetek Együttműködése társelnöke kapja meg a kitüntetést.

Szóljon hozzá!