ZETApress

hírportál

Rotary Irodalmi Díj a Duna TV-ben

Cselényi LászlóA nyolctagú zsűri huszonöt megjelent irodalmi művet értékelt, és szavazataik alapján a RID Kuratóriuma az öt legjobbnak ítélt könyv közül kiválasztotta a díjazásra javasolt három alkotást ? tudtuk meg a Duna TV-ben tartott tegnap déli sajtótájékoztatón, ahol Lantai József fényképezett. Az öt művet korábban már ismertettük.

A három mű ? ábécé sorrendben ? a következő: Kinek Észak, kinek Dél (Balázs Attila), Királylány születik (Boldizsár Ildikó) és Virágzabálók (Darvasi László). S hogy miért a Mészáros utcában tájékoztatták a sajtót? Mert október 9-én a Duna Televízió és a Duna II. Autonómia élő televíziós gálaműsorban sugározza a Rotary Irodalmi Díj átadását.

Az ünnepélyes díjátadást este 9 órai kezdettel láthatják a nézők mind az öt kontinensen. A világ magyarsága együtt izgulhat Varga Edit és Teszári Nóra műsorvezetőkkel, hiszen a gálán derül ki, hogy Boldizsár Ildikó Királylány születik című könyve, Balázs Attila Kinek Észak, kinek Dél című történelmi regénye, vagy Darvasi László Virágzabálók című, klasszikus értelemben vett nagyregénye kapja meg a Rotary Irodalmi Díjat.

A műsorban fellép: Sebestyén Márta világhírű népdalénekes, Katona Klári énekes, zeneszerző, dalszövegíró, Für Anikó színművész, valamint Hrutka Róbert és zenekara. A Presidance Company tagjai pedig részletet mutatnak be a Hungarythm ? A tánc életre kelt című sikeres show-jukból.

Rotary Irodalmi Díjat az a könyvhéttől-könyvhétig, magyar nyelven megjelent, eredeti irodalmi alkotás ? regény, novella, verseskötetet ? kaphat, amely a magas irodalmi értékén túl, leginkább kifejezi a Rotary eszmeiségét. A nyolctagú zsűri huszonöt megjelent irodalmi művet értékelt, és szavazataik alapján a RID Kuratóriuma választotta ki a díjazásra javasolt három alkotást.

A műsorban megismerkedhetnek a díjra jelölt írókkal, akiknek a munkásságát neves színművészek méltatják. Vendégünk lesz ? többek között ? Turczi István költő, Laczkfi János költő, Kányádi Sándor, költő, Kukorelly Endre író, költő, Ungvári Tamás író és Kőrössi P. József költő, novellista, publicista, irodalomtörténész, könyvkiadó. Nem hiányozhat a gáláról Lator László költő sem, hiszen ő nyerte Az egyetlen lehetőség című verseskötetével a tavalyi Rotary Irodalmi Díjat, ráadásul a Duna Televízió Lyukasóra című műsorának egyik arca is egyben.

Az alkotókkal a magyar irodalom és költészet, világban betöltött szerepéről értekeznek. A neves írók, költők mellett kritikusok, mecénások és előadóművészek beszélgetnek az irodalom jelenlegi helyzetéről, kitekintéssel határon túlra és Európára. Nézőink megtudhatják, milyen témák, gondolatok foglalkoztatják az alkotókat, a könyvpiac szereplőit és milyen eszközökkel népszerűsítik a hazai irodalmat.

A gálaműsorban a népköltészet mellett, a gyermekirodalmat, a gyermekversek és a zene kapcsolatát is fókuszba állítjuk Katona Klári énekes, zeneszerző, dalszövegíró fellépése kapcsán. Für Anikó színművész Hrutka Róberttel és zenekarával Nőstény álom című lemezéből ad ízelítőt. Für Anikó művésznő a kortárs dráma nyelvezetéről, a színpadi adaptációk sikeréről, mondanivalójáról vall majd. Hrutka Róbert önállóan is fellép, a gálaműsorban első, Szabadság-vírus című szólóalbumának sikerdalát adja elő.

A művészt nem kell bemutatni, zenei világát több hazai sikerfilmből ? Magyar vándor, Valami Amerika, Fej vagy írás ? ismerik a nézők. A Presidance Company tagjai az irodalom és a táncművészet kapcsolatáról beszélnek és részletet mutatnak be a Hungarythm ? A tánc életre kelt címei sikeres show-jukból.

1 hozzászólás

Visszajelzések

  1. Darvasi lett az idei díjazott | ZETApress

Szóljon hozzá!