ZETApress

hírportál

Vajdahunyad vári halfesztivál

III. Budapesti HalfesztiválHazai és nemzetközi különlegességeket is kóstolhatunk februárban. Harmadik alkalommal kerül megrendezésre február 19-e csütörtök és 22-e vasárnap között a Budapesti Halfesztivál ? tudtuk meg sajtósaiktól. A 2014. december 20-i budai jótékonysági ételosztásukról mi is beszámoltunk.

Érdekesség a fesztivál történetében, hogy az érdeklődők számának növekedése miatt eddig minden évben költözni ?kényszerült? az esemény, így idén Vajdahunyad vár ad otthont a III. Budapesti Halfesztiválnak. A halételek szerelmeseinek kedvezve idén sem marad otthon a Hortobágyi Halgazdaság csapata, de a halászlé két fővárosa, Szeged és Baja is képviselteti magát a fesztiválon. A ?nagy halak? kínálatát budapesti éttermek, illetve az ország különböző pontjain elismert street food éttermek fűszerezik majd.

A III. Budapesti Halfesztivál kiemelt régiója a Balaton, a fesztivál hala pedig a süllő. A tradicionálisnak számító eseményen a magyar konyha ismét találkozik a nemzetközi halételekkel, így a balatoni finomságok mellett kóstolhatunk majd ázsiai receptet, francia hallevest, de orosz kaviárt és különleges bolgár, valamint portugál halkészítményeket is. Ismét különleges gasztronómiai élményben lesz annak része, aki ellátogat a helyszínre, ugyanis egy ötezer literes bográcsban fő majd a halászlé, és a tavalyi nagy sikerre való tekintettel a tiszalöki halászok közönségdíjas óriásharcsa sütését is a programban találjuk.

? Amikor három éve megálmodtuk a rendezvényt, nem titkolt célunk volt, hogy halfogyasztásra ösztönözzük az embereket, ismét előtérbe hozzuk annak jótékony hatásait így is erősítve a halkultúrát a magyar gasztronómiában ? mondta Necz István, a Budapesti Halfesztivál fő-szervezője. A hagyományokat követve idén is lesz Torkos Csütörtök, ahol a vendéglátók fél áron kínálják a finomságokat, 21-én szombaton pedig főzőversenyre invitálnak a szervezők. Nem csupán a felnőtteknek kedveznek azonban 2015-ben, az általános és középiskolások számára ugyanis meghirdettek egy kreatív versenyt, melynek a fődíja egy balatoni osztálykirándulás lesz. A fesztivál ingyenesen látogatható, a részletes programot, illetve a versenykiírásokat a fesztivál Facebook-oldalán találjuk!

Szóljon hozzá!