ZETApress

hírportál

Búcsú a Dunán

VízbetemetésNovember 1-jén Mindenszentek és 2-án Halottak napján sokan keressük fel a temetőt. Meggyújtunk egy gyertyát, leteszünk egy szál virágot szeretteink sírjára. 2009-től már nemcsak a földbe, hanem a vízbe is temethetünk, s 2010-től a Dunán is emlékezhetünk. Ezt tettük délután mi is a Szentendre II hajó fedélzetén.

Idén is ? miként tavaly ilyenkor ? a Dráva utcai kikötőben gyülekeztünk. Mintegy háromszázan voltunk, s négy hajóra ? a Halászbástyára, a Millenium I-re, az Attilára és a Szentendre II-re ? szállhattunk. Az egymás mellett ringó hajók folyamatosan teltek meg, s 15 óra után néhány perccel együtt indultak el. Csak mi vártunk egy picit, hogy a néhány későn jövő is beszállhasson, de a nyílt vízen aztán a többiek is bevártak bennünket.

Fél 4-re érünk a Népszigethez, s az emlékezők a hajók belsejéből a fedélzetre vonulnak. A vezér Halászbástya partközelbe húzódik, s egy koszorút tesz be egy matróz a vízbe. A másik három hajó is melléúszik, mindenhonnan virágok repülnek a vízbe. A hangszórókból gyászzene szól, de lassan elhalkul. Mindenki a gondolataiba mélyed, halottainkra gondolunk. Előkerülnek a papírzsepik, sokan törölgetik könnyes szemüket.

Tíz perc álldogálás után hajóink visszafordulnak, s mi újra lemegyünk a hajó belsejébe, ahol gy-egy mécsest gyújtunk szeretteinkért. Közben Figler Zoltántól, az Európa-csoport értékesítési igazgató-helyettesétől megtudom, hogy ez már az ötödik november elsejei emlékútjuk. Évente átlagban kétszáz temetést végeznek ? nyáron többet, télen kevesebbet ? mert télen sem pihennek. A hajó belsejében akkor is kellemesebb a hőmérséklet, ha odakinn hideg van, bár a jégzajlásban a hajózás is szünetel.

A mindenszenteki megemlékezésen sok a visszatérő vendégük, de mindig jönnek hozzájuk újak is. (Magam is újra összefutottam egykori kollégámmal, akiről a tavalyi emlékúton írtam.) Nemcsak azok emlékeznek itt, akiknek ideszórták a halottaikat, ide bárki eljöhet. Akadnak olyanok is, akiknek távolabb nyugszanak rokonaik, de inkább itt emlékeznek rájuk ahelyett, hogy a vidéki sírhoz utazzanak. A hajós temetésről bővebbet idekattintva olvashatunk.

Szóljon hozzá!