ZETApress

hírportál

Megújult az állatkerti fal

Ma délelőtt 10 órakor a Let?s Colour Településszépítő Egyesület átadta a nagyközönségnek a Fővárosi Állat- és Növénykert (FÁNK) megszépült, vidám hangulatú Dózsa György úti betonfalfelületét. A 2010-ben létrejött Let’s Colour projekt elsődleges célja: színt vinni az emberek életébe. Mint Nagy Gergely szóvivőtől megtudtam, még a graffitisek sem rontanak bele munkájukba.

Pingvinek, gorillák, lajhárok és vízilovak képe díszíti a betonkerítést, amely a napokban újult meg egy közösségi kezdeményezés keretében. A csaknem 60 négyzetméternyi falszakasz négy része igazi és játék állatokat ábrázol: a pingvincsapat között például feltűnik egy játék pingvin, vagy a fáról lecsüngő lajhár mellett annak plüss mása látható. Hanga Zoltán, a FÁNK szóvivője a fal délelőtti átadóján hangsúlyozta: az intézmény mindig fontosnak tartotta, hogy a művészet ne csak a falakon belül, hanem a falakon is megjelenjen. Példaként említette a Városliget felé eső, 1911-ben készült kovácsoltvas kerítést, amelyet szintén megannyi állat képe díszít. ? A támfalon szerettünk volna a művészet eszközeivel utalni arra, hogy mi van a falakon túl ? hangsúlyozta a szóvivő hozzátéve, hogy az intézmény ezért üdvözölte a festést végző Let’s Colour Településszépítő Egyesület megkeresését, amely közösségi programja részeként szépítette meg a már erősen leromlott állapotú falat, amelyet 2007 óta állatok képe díszített.

A Let’s Colour Településszépítő Egyesület legfőbb célkitűzése, hogy színessé varázsolja a közösségek által nap, mint nap használt tereket, legyen szó elhanyagolt városházáról, vidám gyerekzsivajtól hangos óvodáról, a falu orvosi rendelőjéről, vagy akár egy lehangoló látványt nyújtó betonkerítésről. A színek csodákra képesek, a megszínesített közösségi terek pedig új lendületet visznek az ott élők mindennapi életébe, inspirálnak és energiát adnak. A Let’s Colour 2011-ben vette fel először a harcot a szürkeséggel szemben és hirdetett pályázatot a szürke falak megújítására. Látva az óriási érdeklődést és azt a megható és példaértékű összefogást, amelyet a pályázók bemutattak, a Let’s Colour Településszépítő Egyesület a Dulux-szal karöltve 2012-ben, 2013-ban is tovább folytatta a mozgalmat.

A szervezet 2014-ben is meghirdette országos szintű pályázatát, mely ismét bizonyította, hogy a hazai közösségek képesek összefogni egy jó ügy érdekében: összesen 41 pályázat érkezett, és közel 25 ezer szavazatot adtak le a 2 kategória pályázataira. A két nyertes közösség Beleden és Budapesten is kitett magáért, a közösségi festéseken közel 150 önkéntes vett részt, a két iskola udvara pedig a színeknek köszönhetően egészen új arcát mutatja. Ahogy a korábbi években, ezúttal is az egyesület adta a festéket és a profi látványt, a pályázók pedig biztosították a felületet és a közösséget, amely saját kétkezi munkájával élhetőbbé tette környezetét.

A weboldalon megtekinthetők az elmúlt évek nyertes és megvalósult projektjei, valamint a Let’s Colour és a Dulux által támogatott egyéb festési események, melyek közül a 2013-as év vitathatatlanul legnagyobb vállalkozása a budapesti Kerepesi úton található 500 méter hosszú betonfal színesítése volt. A mintegy 1000 négyzetméteres falfelületet a rettentő hőség ellenére is közel 100 önkéntes munkájával varázsolták vidámmá, és vittek ezzel egészen új színt a környék életébe. Idén a Fővárosi Állat- és Növénykert betonkerítésének egy része újulhatott meg a projekt keretében. A Let’s Colour Településszéptő Egyesület által felkért művészek ? köztük a Color Brigádé csapat tagja, Hegedűs Babett ? az előzetesen elkészített látványtervek alapján festették át a Fővárosi Állat- és Növénykert Dózsa György úti kerítésének falfelületét.

1 hozzászólás

Visszajelzések

  1. Településszépítő falújítás | ZETApress

Szóljon hozzá!