ZETApress

hírportál

Metaxa Nórával

Italkóstolással izgalmassá varázsolt előadást tartott Budapesten Costas Raptis, aki 1991 óta a METAXA Mester tekintélyes pozícióját tölti be. A bársonyosan lágy, világhírű görög METAXA elkészítését több mint 125 éves története során mindig különleges hozzáértéssel rendelkező és nagy tiszteletnek örvendő keverőmesterek felügyelték ? tudtuk meg ma délelőtt.

1888-ban Spyros Metaxa megalkotta a kiváló minőségű italt, Costas Raptis pedig az ötödik METAXA Mester, aki a tradíció őrzése mellett újabb remek kreációkkal gazdagította a világ 50 legnépszerűbb párlata közé tartozó METAXÁT. Costas Raptis mesélt a görög napfényben érlelt, kézzel szüretelt szőlőfajtákról, a nagy múltú borászati hagyományokról, a METAXA Házról ? felfedve közben néhány, csak az igazán beavatottak előtt ismert ?titkot? a csillogó, aranyszínű ital készítéséről.

A BOLS Mixer Akadémián megrendezett, a METAXA nevével fémjelzett eseményen a sajtó munkatársai ismerhették ? és ízlelhették ? meg az attikai napfényt őrző szőlőszemekből készült, bársonyos italt. A METAXA remek alapanyagul szolgál különböző koktélokhoz is: erről győzte meg a hallgatóságot Ódor András bartender, aki a budapesti őszben a görög napsütést idézte a csillogó, aranyszínű párlatból készíthető különféle hagyományos, illetve modern kreációkkal. Záróakkordként Costas Raptis ?dedikált? néhány üveg különleges minőségű, 12 csillagos METAXÁT ? egyet a rendezvény ismert vendégének, az édesanyja révén görög származású, fiatal és tehetséges Trokán Nóra színésznőnek ajánlva.

Az ötödik METAXA Mester: Costas Raptis

Costas Raptis több mint 25 évvel ezelőtt kötelezte el magát a METAXA mellett, amikor az Athéni Egyetemen végzett: a borok iránti szenvedélyes rajongásához a borászatból szerzett diplomával immár komoly szakmai tudás is párosult. Ekkor szegődött el az akkoriban már közel százéves hagyományokra visszatekintő, tekintélyes METAXA Házhoz. Legjobban a természetben érzi magát: idejének jó részét az az Égei-tenger szigetvilágában található szőlőültetvényeken tölti. A sós-párás tengeri levegő, az ásványi anyagokban gazdag talaj és a mediterrán napsütés is hozzájárul az itt termő muskotályszőlő különleges aromájához ? az ókori idők óta termesztett, legnemesebb fajták Számosz és Limnosz szigetéről származnak. Ahol évente közel 3000 órát süt a nap, a szőlőtőkék szemrevételezése is igen kellemes tevékenység ? ha van egy kis ideje, a keverőmester legszívesebben a Korinthoszi-öbölben horgászik. Számosz szigetén a szüret és szőlőszemek válogatása is kézzel történik; a Costas Raptis nevéhez fűződő, különlegesen lágy ízű, 12 csillagos METAXA elkészítéséhez kizárólag itt termett muskotályt használnak fel.

A METAXA Mester a feldolgozást a METAXA Házban felügyeli. A METAXA megalkotása óta eltelt több mint 120 évben a minőség semmit sem változott, a gyártásban pedig csupán a feltétlenül szükséges korszerűsítéseket végezték el. A világhírnek örvendő, 60 országban forgalmazott különleges párlat technológiai receptje azonban ma is a tradíciót követi. Az évek során Raptis neve a METAXA Ház számos kreációjával összefonódott, ő jegyzi többek között a METAXA Private Reserve vagy a METAXA csillagos termékvonalát megkoronázó METAXA 12 Stars ital-különlegességeket. A nagy tekintélyű METAXA Mester ma is gondoskodik arról, hogy a görög napfényt a METAXA minden egyes cseppje őrizze ? ugyanúgy, ahogyan nagy elődei őrködtek a különleges ital minősége felett a METAXA 1888-as megalkotása óta.

Szóljon hozzá!