ZETApress

hírportál

Martina nyert Anna-napon

Királynő és udvarhölgyeiSulák Martina a 189. Anna-bál szépe. A 18 éves balatonfüredi Sulák Martinát választották a 189. Anna-bál szépévé szombaton este Balatonfüreden. Első udvarhölgye a nyíregyházi Lukács Réka, második udvarhölgye pedig a tavaly is 3. budapesti Szóráth Sarah lett.

A 189. Anna-bált Trócsányi László igazságügyi miniszter nyitotta meg. Köszöntőjében kiemelte, hogy Balatonfüred nemcsak őrzi hagyományait, hanem kamatoztatja is azokat. Bóka István, a vendéglátó Balatonfüred és Görgényi Ernő, a díszvendég Gyula város polgármestere köszöntői után adták át a Kiss Ernő-díjat Simon Attilának, a Herendi Porcelánmanufaktúra Zrt. vezérigazgatójának.

Az Anna-bálon este 22 óráig lehetett a legszebb hölgyre szavazni, a tizenöt legtöbb szavazatot kapó nő közül a Horgas Eszter, Halasi Tibor, Ókovács Szilveszter, Gömbös Lóránd és Schiffer Miklós alkotta zsűri választotta ki a legszebbeket. A bálkirálynő jutalma idén is az aranyalma mellett egy Viktória-mintás herendi váza volt, míg az első udvarhölgy Rothschild-, a második meg Apponyi-mintás vázát kapott.

Az első Anna-bált 1825. július 26-án tartották Szentgyörgyi Horváth Fülöp János balatonfüredi fogadójában, a házigazda leánya tiszteletére. Az ifjú Anna Krisztina azon az estén ismerkedett meg későbbi férjével, Kiss Ernő huszárkapitánnyal. Az 1848-49-es szabadságharc aradi tábornokát 1849. október 6-án golyóval végezték ki negyedmagával Aradon, míg a többi kilenc vértanút felakasztották.

Szóljon hozzá!