ZETApress

hírportál

Guilhot Budapesten

Alain GuilhotNemzetközi sztár fényépítésszel debütál délután Magyarország Első Fényépítészeti Konferenciája. Energiatakarékosság, budapesti várostervezés, Public-Private Partnership (PPP), és fényépítészeti témakörök kerülnek terítékre A fény útján elnevezésű konferencián.

A magyar szaktekintélyeken túl díszvendégként jelen lesz Alain Guilhot fényépítész, többek között a Taj Mahal, a Kuala Lumpur-i Petronas tornyok-, és a párizsi Eiffel-torony világításának megálmodója. Az eseményhez kapcsolódóan műveiből kiállítás nyílik holnap este a Francia Intézetben.

Már az ókori kultúrák is tudatosan alkalmazták a fényt épületeik funkcióinak és misztikus hatásainak fokozásához, és azóta a megvilágítás az épületek hangsúlyos elemévé vált. A fényépítészet ez idáig nem szerepelt hazánkban önálló konferencián, pedig a szakma ellentmondások egész sorát hordozza magában: ilyen a történelmi épületek és a csúcstechnológiás megvilágítás viszonya, vagy a csillogás és az energiatakarékosság kérdése.

Magyarország Első Fényépítészeti Konferenciájának célja, hogy választ adjon ezekre az aktuális kérdésekre, miközben lehetőséget ad a döntéshozók és szakemberek közti diskurzusra is. Így olyan témák kerülnek reflektorfénybe, mint a közszféra és a magántőke együttműködését jelentő PPP rendszer, a környezettudatosság, vagy a fényépítészeti várostervezés.

A tudatos, hozzáértő megvilágítás, vagyis a fényépítészet magyarországi meghonosítása áll a konferencia hátterében, ami nagyon aktuális kérdés ma Magyarországon. Azt tapasztalom, ebben az ingatlan befektetők, az építész szakma és a vizuális szakemberek egyaránt egyetértenek ? mutatott rá Both Ildikó, a konferencia ötletgazdája, a Négyzetméter ingatlanmagazin főszerkesztője, aki franciaországi tartózkodása során Lyonban ismerkedett meg a koncepciózus díszkivilágítás, az egész várost vizuálisan átfogó művészet rejtelmeivel.

Hazai szaktekintélyek, építészek, üzletemberek mellett a konferencia kiemelt vendége lesz a szakma doyenje, Alain Guilhot francia fényépítész, aki harminc éves munkássága alatt több mint háromezer fényalkotást hozott létre. A világszerte foglalkoztatott művész olyan épületek díszkivilágítását tudhatja magáénak, mint a sanghaji Oriental Pearl TV torony, a dubai Burj-torony, vagy éppen az orosz Lomonoszov Egyetem.

Kivételesen szép épített örökség található Budapesten, amelyet a fénnyel gyönyörűen ki lehet hangsúlyozni. A történelmet jelenné lehet varázsolni, és a fény egy modern, világosabb és ragyogóbb jövő ígéretét is elhozza ? fogalmazott a művész fővárosi látogatása kapcsán, majd hozzátette, hogy Budapesten is szívesen alkotna egyszer. A fényépítész a fővárosban előadást tartott szombaton a vállalkozók, fejlesztők, építészek és újságírók részvételével megtartandó Dunai Városfejlesztői Túra szakmai kirándulásán ? melyet a REevolutio Consulting szervezett ?, és a Francia Intézetben is.

Az Első Magyar Fényépítészeti Konferencián további nemzetközi szakmai előadóként szerepel majd a fényépítészetet kiemelt ügyként kezelő Lyon városának főpolgármester-helyettese, Gilles Buna és a Nemzetközi Városi Közvilágítási Szövetség (LUCI) vezérigazgatója Alexandre Colombani is. Hazai részről többek között Demján Sándor a legnagyobb hazai ingatlanfejlesztő, Zoboki Gábor Ybl díjas építész, Demszky Gábor, Budapest főpolgármestere, Koltai Lajos, operatőr-filmrendező, Beleznay Éva, Budapest főépítésze tart majd előadást. Az eseményhez kapcsolódóan Alain Guilhot műveiből kedden este 6-kor kiállítás nyílik a Francia Intézetben.

A fényépítész életrajza

Alain Guilhot 1945-ben született a franciaországi Saint-Etienne-ben, azonban munkássága nevét Lyon városához köti. Diplomáit a Saint-Etienne-i Gazdasági Főiskolán, illetve a Lyoni Közigazgatási Főiskolán szerzte meg üzleti menedzsment és marketing szakon. 1977-től az Architecture Lumiere, fényépítészetre specializálódott cég alapítója és vezetője.

Missziójának tekinti az épületekre tervezett, testreszabott fények megalkotását és teljes éjszakai városképek megtervezését, amelynek során a fenntartható fejlődés kritériumait is szem előtt tartja. Tevékenységért a Becsületrend lovagi címével tüntették ki, harminc éve az egyik legmeghatározóbb művésze a nemzetközi fényépítészeti szakmának.

1989-ben alkotta meg első nagyobb fényépítészeti munkáját Lyon Első Fényterve címmel. Referenciái között azóta számos nemzetközileg ismert épület található meg a legkisebbektől a legnagyobbakig a világ minden tájáról. 2003-ban a Kuala Lumpur-i Petronas tornyokra, majd 2004-ben a franciaországi Kínai Évad tiszteletére az Eiffel-toronyra tervezett díszkivilágítást.

Főbb fényépítészeti terveinek száma meghaladja a harmincat, olyan létesítmények kivilágítását tudhatja magáénak, mint az indiai Taj Mahal, vagy a sanghaji Oriental Pearl TV torony. Évek óta tagja a Nemzetközi Városi Közvilágítási Szövetségnek (LUCI ? Lighting Urban Community International).

Szóljon hozzá!