ZETApress

hírportál

Dél-afrikai akác

Afrikai akácFelejthetetlen és érzékletesen megírt utazás a poklok mélyére Jennifer McVeigh ? az 1870-es évek Dél-Afrikájában játszódó ? Afrikai akác című regénye. A romantikus, megrázó és tanulságos történet egy elárvult angol úrilányról és kényszerházasságáról szól, s arról a váratlan szerelemről és varázslatos tájról, amely még sokáig ott ragyog a képzeletünkben, miután becsuktuk a könyvet.

Frances Irvine, a középosztálybeli angol úrilány egyetlen fillér nélkül marad apja hirtelen halála után, és kénytelen választani: vagy rosszindulatú nagynénje házába költözik dadának, vagy elfogadja az ellenszenves fiatal orvos, a Fokföldön dolgozó Edwin Matthews házassági ajánlatát. A kétségbeesett lány végül úgy dönt, férjhez megy, s követi a férfit Dél-Afrikába. A hajóúton azonban megismerkedik a rendkívül vonzó, ambiciózus William Westbrookkal, s szenvedélyes viszonyba bonyolódik vele.

Frances a két egymástól nagyon különböző férfi közt őrlődik; míg William-et a becsvágy és a pénz utáni vágy hajtja, addig Edwin az eszményeit akarja megvalósítani, s méltóbb körülményeket szeretne kiharcolni a dél-afrikai gyémántbányákban agyongyötört őslakosoknak. Francesnek döntenie kell. Vajon képes lesz-e a sok hányattatás után meghozni a megfelelő döntést és meglelni a boldogsághoz vezető utat?

Jennifer McVeigh 2002-ben évfolyamelsőként szerzett diplomát az Oxford Universityn angol irodalomból. Filmekben, televízióban, rádióban és a könyvkiadásban dolgozott, míg fel nem hagyott mindennel, hogy regényírásba fogjon. Az Afrikai akác az első regénye, mely 352 oldalon jelent meg az Alexandra Kiadó gondozásában ? tudtuk meg Jusztinger Brigitta PR-menedzsertől.

Az Afrikai akácban érzékletesen bontakozik ki egy nő küzdelme a saját vágyaival, az osztálykülönbségekkel és a betegséggel a tizenkilencedik századi Dél-Afrikában… A főhősnő hatalmas utat jár be: megtapasztalja a szerelmet, megismeri önmagát, emberi és politikai önbecsülésre tesz szert. Frances, a naiv, vonzó és számtalan meglepetést tartogató hősnő a történet lelke, aki lépésről lépésre vezet bennünket végig a történelemnek ezen a figyelemre méltó korszakán ? írja a Financial Times.

Elsöprő erejű szerelmi történet, földrészeken átívelő történelem, melyet hibátlan kutatómunka alapoz meg, de sohasem a regényesség kárára. A könyv magával ragadott, és el sem engedett, míg végig nem olvastam. Ragyogó regényírói indulás ? írta a Gaskella. ? Az Elfújta a szélhez hasonlítható, letehetetlen olvasmány. Teljesen lebilincselt ? írta Katharine McMahon. ? Elbűvölő mese veszteségekről, árulásról és szerelemről ? írta a Vouge.

Az elsőkönyves McVeighnek sikerül teljességgel valósághű és érzékletes képet teremtenie a XIX. századi Dél-Afrikáról. Olvasás közben magunk is érezzük a homokvihar tombolását, a hideg kukoricakása ízét, halljuk a kabócák reszelős hangját és Frances keserű zongorajátékát. A reménytelen történet hátterében pedig megismerhetjük a szenvedély viszontagságait, a gyarmatosítás kegyetlenségét és a gyémántkereskedelem mélyen fajgyűlölő kezdeteit. Letehetetlen olvasmány ? írja az Oprah.com.

Szóljon hozzá!