ZETApress

hírportál

Bordeaux-i borsiker

BoroklevélA Bujdosó Sirocco a világ legjobb borai közé jutott. A dél-balatoni Bujdosó Szőlőbirtok és Pincészet Sirocco ?09 bora kiérdemelte a bordeaux-i Les Citadelles du Vin borverseny elismerését. A francia borversenyt szakmai szempontból a világ legrangosabbjai között tartják számon ? tudtuk meg P. Nagy Ildikótól.

A Les Citadelles du Vin idén 14. alkalommal rendezte meg a világ legjobb borainak versenyét. A versenyre összesen 28 országból érkezett bor és párlat, hogy kivívják a nemzetközi szakmai zsűri elismerését. A közel hetventagú zsűri (ötven nemzetközi és 18 francia nemzetiségű szakember) 1081 tételt kóstolt végig, hogy kiválaszthassa közülük a legjobbakat. A bordeaux-i megmérettetésre idén is javarészt ? közel 80 százalékban ? külföldi borok érkeztek. A nevezett tételeknek csupán 29 százaléka kapott díjat, összesen négy kategóriában.

Idén 317 arany- és ezüstérmet osztottak ki. A 699 nevezett vörösbor között a dél-balatoni Bujdosó Szőlőbirtok és Pincészet 2009-es évjáratú Sirocco nevű bora is kivívta az ítészek tetszését, akik ezüstéremmel díjazták a magyar borkiválóságot. ? Tavaly már a VinAgora Nemzetközi Borversenyen is bizonyított az aranyérmes Sirocco ?09 prémium borunk, így az idei bordeaux-i borversenyen elért eredményünk után megerősítést nyertünk azon a téren, hogy a dél-balatoni vörösborunknak helye van a legjobbak között ? értékelt a boldog borász.

A Sirocco Cabernet Franc, Cabernet Sauvignon, Merlot és Pinot Noir házasításából született vörösbor. Illatában erdei bogyós gyümölcsök és fűszerek jelennek meg, ízében pedig ribizke, hecsedli bukkan elő, lecsengése pedig étcsokoládés. Már kóstolásakor érezhető a bor alkotóelemeinek harmóniája: teste, élénkebb savai, valamint lekerekedett tannintartalma kerek egésszé áll össze. A dél-balatoni Bujdosó-borokat mi is végigkóstolhattuk május 14-i sajtóutunkon.

Bujdosó-borok a Bálna gyomrában

A BORIGO magazin fennállásának tizedik évfordulója alkalmából június 11-én, szerdán rendezvényt tart a Bálna Budapestben. A sétálókóstolón a legjobb pincészetek, köztük a dél-balatoni Bujdosó Szőlőbirtok és Pincészet legjobb borait ? köztük a közelmúltban Citadelles du Vin-díjat is elnyert Sirocco ?09-et ? kóstolhatják végig a látogatók. Bemutatásra kerülnek a magazin elmúlt tíz évének meghatározó pincészetei és azok borai, mégpedig oly módon, hogy meghívták a BORIGO TOP 100 összes kiadásának (2005-2013) minden nyertesét, de olyan pincészeteket is, melyek valamely részkategóriában nyújtottak kiemelkedőt.

A program délután 2-kor veszi kezdetét egy mesterkurzussal, majd négy órától egészen este 10 óráig sétálókóstolóval folytatódik. A Bujdosó Pincészet legjobb borai közül a népszerű Pinot Noir és Cabernet Sauvignon egybeszüreteléséből született gyöngyöző bor, a Rosecco, fehérbor-kínálatukból a Kapitány, a négy bor házasságából előállított különlegesség, a Nemere ?12, vörösbor-kínálatukból pedig a Cabernet Franc, Cabernet Sauvignon, Merlot és Pinot Noir házasításaként létrejött Sirocco ?09 valamint a Merlot dűlő- és hordószelekció bora, a Kokas ?09 is kóstolható lesz Ez utóbbi egyébként nemrégiben Balatonboglár bora is lett. További infók idekattintva érhetők el.

A rendezvényen több kategóriában díjátadót tartanak, megválasztva az elmúlt tíz év legjobb pincészeteit és borait, valamint egy a BORIGO eddigi címlapjaiból készült kiállítást is megtekinthetnek az érdeklődők. Programbontás: 14-tól 16 óráig mesterkurzus, 16-tól 22 óráig sétálókóstoló, közben 19 órakor díjátadó ünnepség a 10 év legjobbjainak. 20 órakor tombola, s 22 órakor kapuzárás pánik nélkül.

Szóljon hozzá!