ZETApress

hírportál

Vitázott a világ ifjúsága

A közterületen való életvitelszerű tartózkodás szabályozásáról vitáztak középiskolás fiatalok Budapesten. A Vitázik a világ ifjúsága (Jugend debattiert international) német nyelvű nemzetközi vitavetélkedő országos döntőjét tartották tegnap a budapesti Andrássy Egyetemen ? tudatta a Goethe Intézet, amely épp akkor mutatta be nyári programjait sajtótájékoztatóján.

A szópárbajban a budapesti Pőcze Júlia és Bartha Regina érvei bizonyultak a legjobbnak. Így ősszel ők ketten képviselhetik Magyarországot a varsói nemzetközi finálén. ? Visszavonják-e a közterületen való életvitelszerű tartózkodásról szóló szabályozást Magyarországon? ? Erről a kérdésről vitáztak ma Magyarország legjobb fiatal szónokai a Vitázik a világ ifjúsága nemzetközi vitavetélkedő országos döntőjén. Pőcze Júlia, a Tamási Áron Gimnázium tanulója fair vitában okos érvekkel győzte le ellenfeleit. A második helyezett Bartha Regina, a Karinthy Frigyes Gimnázium diákja lett, így ők ketten utazhatnak ki Varsóba, hogy nemzetközi szinten is bebizonyíthassák retorikai képességeiket.

A Magyarországon negyedik alkalommal megrendezett vetélkedőnek idén az Andrássy Egyetem adott otthont, ahol közel 140 érdeklődő követte nyomon az elszánt és tényeken alapuló vitát. A döntőbe jutott négy tehetséges fiatal szónok izgalmas pró és kontra érveket sorakoztatott fel a közterületen való életvitelszerű tartózkodás szabályozásával kapcsolatban. A legmeggyőzőbbnek Pőcze Júlia bizonyult, aki jól alátámasztott érvekkel állt ki a szabályozás fontossága ellen. Kitűnő meggyőzőerejének köszönhetően pedig nem hagyott kétséget a zsűriben azt illetően, hogy nemzetközi szinten is jó esélyekkel indulhat a győzelemért.

A vitatréning során szerzett nyelvtudást Pőcze Júlia és Bartha Regina nemcsak a további életében, hanem a varsói nemzetközi döntőn is kamatoztathatja. Lengyelországban találkoznak ugyanis 2014 októberében a projektben részt vevő nyolc ország legjobb fiatal szónokai. Magyarország mellett Csehország, Észtország, Lengyelország, Lettország, Litvánia, Oroszország és Ukrajna is képviselteti magát a varsói nemzetközi döntőn. ? Ha felnőttek vitáznak egymással, akkor annak gyümölcsöző eredménye lehet, ha pedig fiatalok teszik ezt, az reményt keltő: A rendszerváltás utáni generáció minden bizonnyal egy vitabarát környezetben szocializálódhat ? méltatta Bóta Zsolt fővédnök, a Külügyminisztérium Európa Referátus vezető-helyettese a projekt érdemeit.

[youtube]https://www.youtube.com/watch?v=ggbJoQ6A9QA[/youtube]

A Vitázik a világ ifjúsága projekt közép- és kelet-európai fiatalokat ösztönöz arra, hogy aktuális társadalompolitikai kérdéseket kritikus szemmel vizsgáljanak meg. A németül folyó viták során a tanulók nemcsak megmutathatják, de fejleszthetik is német nyelvtudásukat. A Vitázik a világ ifjúsága projekt nagyban hozzájárul a politikai műveltséghez, mindemellett a német-nyelvórák tananyagának izgalmas színfoltja lehet. Évente nyolc országból, mintegy kétezer diák vesz részt a vetélkedőben. A nemzetközi vitavetélkedő a Goethe-Institut, a Stiftung Erinnerung, Verantwortung und Zukunft, a Gemeinnütige Hertie-Stiftung és a Zentralstelle für das Auslandsschulwesen közös projektje, melyet Magyarországon a Hanns-Seidel-Stiftung, az E.ON Hungária, az Audi Akademie, a Magyarországi Németek Önkormányzata és a Konrad-Adenauer-Stiftung támogat.

Szóljon hozzá!