ZETApress

hírportál

Megújult a Design Terminál

Design TerminálBemutatkozik a Design Terminál központja, ami az Erzsébet térrel együtt megújult, valamint új funkciókkal bővült. A nyitás alkalmából a szervezők egész napos programsorozattal várják a látogatókat, melyek jól reprezentálják a kreatív-ipar ösztönzésére létrehozott Design Terminál küldetését.

Az immár tíz éve nonprofit szervezetként működő Design Terminál 2014. január 1-jétől önálló költségvetési szervvé, kiemelt kormányzati háttérintézménnyé alakult, feladata a kreatívipari ágazatok ? az innovatív technológiák, a formatervezés, a divatipar és az urbanisztika ? ösztönzése. A Design Terminál célja, hogy támogassa a kezdő vállalkozások és a kockázati tőke egymásra találását, emellett közép-európai léptékű szakkiállítások, vásárok, bemutatók és konferenciák életre hívásával hozzájáruljon Magyarország, mint a régió kreatívipari központjának pozícionálásához is.

A szervezet átalakulása után a Design Terminál épülete is megújul: rendezvény helyszínként megnyílik a második emeleti terasz, valamint kibővül a konferenciaterem is. A földszinten a Terminál Étterem és Gastroshop kap helyet. Továbbá egy külső kiállítások és workshop-ok rendezésére alkalmas korszerű mobillétesítménnyel is bővül a Design Terminál, az épülettel szemben található parkrészen. A Pavilon a természetbe simuló modern mini ház, ami a térről közvetlenül vonzza be a látogatókat. A Design Terminál központja idén közel 300 szakmai rendezvénynek ad otthont.

A Design Terminál délelőtt 10-től este 10-ig ad ízelítőt tevékenységeiből: egész napos pop-up Design vásárral, Streetfashion bemutatóval, Kreatív Budapest konferenciával, a magyar kreatívipari hősökről szóló Csúcstámadók című könyv bemutatójával és a Mini Terminál gyermekprogramjával várja az érdeklődőket. Belépés: ingyenes. A beruházás az Erzsébet-program keretében valósult meg, melynek eredményeként a főváros egyik központi terén egy olyan multifunkcionális létesítmény jött létre, ami a fiatalok és a nagycsaládosok kedvelt közösségi helyévé is válik. A Design Terminál mellett az Akvárium Klub, valamint a Fröccsterasz is folytatja tevékenységét a téren. Nyitás ma délelőtt!

Programok március 30-án, vasárnap

10:00?12:00 Mini Terminál 6-12 éveseknek ? társasjáték alkotás gyerekekkel. A Mini Terminál évadnyitó programja során a gyerekek egy teljesen egyedi, óriás társasjáték megépítésén dolgoznak közösen. Az alkotófolyamat során nem csupán a csapatmunkát gyakorolják a résztvevők, a játék részeként saját karakterüket is kitalálhatják. Alapanyagként építőkockákat használnak a gyerekek, amit különböző anyagokkal kombinálhatnak majd. A program végül egy közös társasozással zárul.

10:00?22:00 Design vásár. 45 magyar tervező egyedi munkáival ? divat, ékszer, használati tárgyak, könyv, játék ? találkozhatnak az érdeklődők egy különleges design vásáron. A válogathatnak többek között az Artista, dori tomcsányi, Görömbei Luca, a Blacklist, Réka Vágó, az Urban Legend, a Scolar Kiadó, a ZAKO, Franta Ági, Phaidra, T?arts és a Medence Csoport termékei között.

14:00?16:00 Kreatív Budapest konferencia. Szakmai párbeszéd az Európai Unió Creative Europe keretprogramja által teremtett hazai lehetőségekről, az Európai Bizottság Magyarországi Képviseletének partnerségében. Résztvevők:
Ókovács Szilveszter, a Magyar Állami Operaház főigazgatója
Miszlivetz Ferenc szociológus történész, az MTA doktora
Dr. Szűcs Tamás, az Európai Bizottság magyarországi képviselet-vezetője
Pistyur Veronika, a Bridge Budapest vezetője
Klementz Anna, a LOFFICE ügyvezető igazgatója
Bognár Attila, az A38 vezetője
Tóth Spenót Zoltán, a Hajtás Pajtás tulajdonosa
Bakos Maxim, a Design Terminál projektvezetője
Moderátor: Szigeti Péter, a Kreatív tartalomfejlesztési vezetője

16:30?17:00 Streetfashion bemutató. Magyar designer és urbánus divatmárkák találkozása. A Gombold újra! pályázat korábbi döntőseinek leglátványosabb darabjai és a BP Clothing kollekciói vonulnak fel az Erzsébet téren. A show-t DJ, freestyle és breaktáncosok teszik még izgalmasabbá a BP Clothing közreműködésével.

17:00?18:00 Startup hősök. A Csúcstámadók ? Magyar kreativitás a XXI. században című könyv bemutatója, mely a hazai kreatív-iparról, annak szereplőiről, megvalósult projektjeiről vall, valamint bemutatja a Design Terminál eddigi sikereit.

Szóljon hozzá!