ZETApress

hírportál

Robotautók a Műegyetemen

Robotautó rajtjaAkadálypályán bizonyíthatták megbízhatóságukat és manőverező képességüket a Budapesti Műszaki Egyetem Q-épületének Aulájában immár ötödik alkalommal megrendezett RobonAUT versenyen rajtvonalhoz álló önjáró kisautók délelőtt 10 és délután 15 óra között, melyet az interneten is közvetítettek.

Az év első intelligens autóversenye igazi élmény volt felnőtteknek és gyerekeknek egyaránt. A csapatok már hétfőtől gyakoroltak a szervező tanszék folyosóin kialakított tesztpályán. Húsz mesterszakos mérnökhallgatókból álló csapat fejlesztett a versenyre saját robotautót, jellemzően távirányítású kocsikat alakítottak át önálló döntésekre képes járművekké. ? Azok a hallgatók indulhattak, akik felvették a Robotika tárgyat; a futamon elért jó eredmény beszámít az eredményükbe. Az első évben mindössze 3-4 csapat indult, ma már általában azért veszik fel a diákok ezt a kurzust, hogy elindulhassanak a versenyen. Egy robotautó megépítése mögött többéves mérnöki tanulmányok és 3 hónap kemény fejlesztőmunka áll ? mondta Dallos Györgyi, a BME Villamosmérnöki és Informatikai Karának kommunikációs vezetője.

A környezetet érzékelő szenzorokkal ellátott kiskocsiknak önállóan, emberi beavatkozás nélkül kellett a lehető leggyorsabban és legkevesebb hibával végighaladniuk a pályán, amelynek nyomvonalát nem ismerték előre, csak a teljesítendő akadályokról ? emelkedők, éles kanyarok, kapuk ? voltak előzetes ismereteik. A csapatok két kategóriában indultak: versenyen kívüli kategóriában a már tapasztaltabb visszatérők, míg az alapkategóriában az idén először indulók szerepeltek ? olvashattuk honlapjukon. A mai futamon elindult csapatok szellemes nevekkel és logókkal is készültek a versenyre, így rajthoz állt többek között a HamSTAR, a Vonalfaló, a PanzerAbteilung Robotic, a RoboGO!, a Fontolva Haladók és a Hazárdmentesítés lordjai, míg a senior-korosztályt a BUGBUSTERS és az összesített rangsorban 1. helyet megszerző 3 ütem képviselte.

Szóljon hozzá!