ZETApress

hírportál

Zinka és Hugó rejtélye

Az UNICEF Magyar Bizottsága kedden, a november 20-i Gyermekjogok világnapja előtti délelőttön büszkén mutatta be az Óbudai Nagy László Általános Iskola 3/A osztálya diákjainak segítségével a Bookline gondozásában megjelent Zinka és Hugó ? A rejtélyes üzenet című gyermekkönyvet, tudtuk meg Kubik Elvirától.

Az első UNICEF könyv D. Tóth Kriszta, az UNICEF Magyar Bizottságának leendő jószolgálati nagykövete gondozásában, Gál László szövegével és Hitka Viktória rajzaival jelent meg. Mitől UNICEF a Zinka és Hugó története? ? Mert minden kötetből 300 Forint adományként az UNICEF Magyar Bizottságához érkezik, amit közvetlenül nemzetközi programokra fordítunk és így a világ legkiszolgáltatottabb helyzetben lévő gyermekeinek segítünk. Nagyon hálás vagyok, hogy az UNICEF befogadott a családjába. Én egy olyan világból jövök, hogy ha valami baj történt, akkor az volt az első gondolat hogyan tudjuk leghatékonyabban bemutatni. Most meg egy olyan családban vagyok, hogyha valami rossz történik, akkor az az első gondolat, hogyan tudunk segíteni ? mondta D. Tóth Kriszta leendő jószolgálati nagykövet.

Zinka és Hugó olyan történeteket él meg a könyvben, amelyekkel a mesét olvasó, hallgató gyerekeket szeretnénk érzékenyíteni a legfontosabb gyerekjogi kihívások iránt. Így például a szegénység, kiszolgáltatottság, magára hagyottság, szülő nélküliség témájával is találkozhat az olvasó. Minden nehézségre pozitív választ találnak a mesekönyv szereplői. A gyereknyelven megfogalmazott kihívások megoldásait is felvillantja a kötet. ? A szereplőket a szolidaritás, felelősségvállalás, összefogás, és az áldozatkészség jellemzi és a kötet szinte észrevétlenül tanítja meg a gyerekeket ezekre az értékekre ? mondta Gyurkó Szilvia, az UNICEF gyermekjogi igazgatója.

Zinka szeretnivaló alakját már jól ismerjük, a kislány a Zinka és Simafül varázslatos kalandjai című mesében már tavaly bemutatkozott a gyerekeknek. De míg Hitka Viktória képzőművész és Gál László író első közös meséjében a varázskabátos Zinka még csak 4 éves, az újabb könyv hőse már 8 éves igazi nagylány. Az alapszereplők ? a bájos és segítőkész Zinka, a hurkatestű tacskó-terrier Simafül, a piperkőc, ezüsthátú róka Sálas Samu, az álmos, szemüveges Terebély mackó megmaradtak, de mellettük új szereplők is életre keltek, mint például a címadó fiú, Hugó. A korosztálynak megfelelően ebben a mesében már fontos lett a kaland, az izgalom, a misztikum, a történet összetettebb lett, az üzenetek több rétegben hatnak.

A Zinka és Hugó ? A rejtélyes üzenet nem csupán az első mese klasszikus folytatása, hanem egy speciális kötet, D. Tóth Kriszta és az UNICEF Magyar Bizottság gondozásában.Az UNICEF üzenetei ? a tolerancia, az összefogás, az elesettek megsegítése, a világ sokszínűsége, a fogyatékkal élők elfogadása, a természet megóvása ? finoman és játékosan szövik át a mesét. Nem szájbarágósan tanít, hanem érdekessé és vonzóvá tesz egy szolidáris világot, olyan tartalmat ad, amely segít a gyerekeknek megérteni önmagukat és egymást. A történet fontos kérdéseit a gyerekek és a szülők együtt beszélhetik meg ? garantáltan közös élményt teremtve a családnak. A mesekönyv vásárlói életeket mentenek: az UNICEF Magyar Bizottság 300 forint támogatást kap minden kötet árából. A 300 forint elegendő 3 csomag terápiás élelmiszerre, vagy 8 adag gyermekbénulás elleni Szabin-cseppre, vagy 17 adag rehidráló sóra?

Szóljon hozzá!