ZETApress

hírportál

Római szépségideál

Szépítkezés a római korbanR. Facsády Annamária: Forma bonum fragile est ? Szépítkezés a római korban című művét mutatta be délelőtt Prof. Dr. Borfi László akadémikus, az ELTE BTK Ókori Régészeti Tanszékének vezetője az Aquincumi Múzeumban. A 144 oldalas könyv az Archaeolingua Alapítvány gondozásában jelent meg. A 13 éves kiadó a negyedévenként frissülő Magyarrégészet.hu portált is üzemelteti ? mondta el Redő Ferenc főszerkesztő.

Ovidius gyakran idézett szavai szerint a szépség ugyan múlandó adomány, a küzdelem késleltetése érdekében több évezredre nyúlik vissza. A rómaiak korában is társadalmi elvárás volt az ápolt és divatos külső ? bár a túlzásba vitt ?piperézést? elítélték. Hol lehet a határvonalat meghúzni, mikor csap át az ?elvárt? ápoltság, elegáns megjelenés nevetségességbe? Milyen mértékben változott a divat? Milyen recepteket állítottak a szépségápolás szolgálatába? Ha a szépség múlandó ? honnan van minderről tudomásunk?

A kötet célja, hogy a római császárkor ? a Krisztus utáni I-IV. század ? higiéniás és öltözködési szokásairól, a korabeli szépségápolásról, frizuradivatról adjon átfogó képet, az írott források, képi ábrázolások és a tárgyi emlékanyag alapján. A Római Birodalom egységes kultúrájának bemutatása mellett erős hangsúlyt kapnak az öltözködésben, ékszerviseletben, régészeti leletanyagban megfogható helyi sajátosságok, Pannónia provincia egyedisége is.

Ízelítő a tartalomból: Hygieia és Venus birodalma: ápoltság és szépítkezés. Személyi higiénia: fürdőkultúra és testápolás. Szájápolás. Arcápolás és arcfestés. A test- és szépségápolás eszközei. Hajápolás, hajviselet. A haj ápolása. A frizurakészítés kellékei. Újdonsült császárnő ? újfajta frizura. Jellegzetes frizurák a Pannónia kőemléken. A kötet megjelenését támogatta a Nemzeti Kulturális Alap (NKA) Igazgatósága.

Szóljon hozzá!