ZETApress

hírportál

Csirkefogók Gyömrőn

A IV. Gyömrői Lecsófőző és Hagyományőrző Fesztivál látvány és izgalom, vásári hangulat és minden, ami a szem-szájnak ingere! Lecsófőző verseny, Parasztolimpia és fergeteges utcabál várja az érdeklődőket augusztus 31-én, szombaton Gyömrőn! ? tudatta a Kulturiszt csapata. Fafaragók, kosárfonók, fazekasok és más kézművesek tartanak bemutatót, árusítják portékáikat.

A kirakodóvásár körül megelevenednek a régmúlt játékai, lehet íjászkodni, lovagolni. A gyermekeket kézműves foglalkozások is várják, óriásbábosok, gólyalábas vásári komédiások, hujákolók mulattatják. A Parasztolimpia népi játékokra, falusi szokásokra épülő látványos és mulatságos vetélkedője a szántóvetők munkájának elemeiből tevődik össze: lesz farönk hasogatás, kukoricamorzsolás, asszonytolás talicskán, borlopózás, szalmabála cipelés, gumicsizma hajítás, csirkefogás.

Mindeközben a lecsó felséges illata lengi be a rendezvény helyszínét. A népszerű nyári étel kereken ötven különböző, ínycsiklandó formában (pl. tejfölös lecsó, csáky lecsó, boros lecsó, székely lecsó, galuskás lecsó, padlizsános lecsó, lecsó ananásszal, cukkinis szecska lecsó) kerül a szakavatott zsűri és természetesen a közönség elé. A lecsókon túl tradicionális szórakozási lehetőségek, hagyományőrző játékok, köztük a népi szokásokra épülő, humoros Parasztolimpia, vidéki vásári forgatag, gasztronómiai élmények várják az érdeklődőket minden korosztályból a repülőtér közvetlen közelében található, az M0-ról is könnyen megközelíthető virágzó településen.

A nap során többször fellépnek a környék legnevesebb tánccsoportjai, akik a Kárpát-medence számos táncát, népviseletét is bemutatják. Este a Retroleum zenekar veszi át tőlük a mikrofont, akik a csaknem éjfélig tartó utcabálon ismert külföldi és hazai előadók számait adják elő. A belépés a rendezvény minden programjára díjtalan! Megközelíthető a 4-es főútról, vagy az M0-ásról (a Maglódi kijárótól a rendezvény helyszíne, a Tőzeges-tó-partja kb. 8 kilométer), a parkolás ingyenes. Távolsági busszal az Örs vezér tértől, vagy a KÖKI termináltól (kb. 35-40 perc), vonattal pedig a Keleti pályaudvartól (kb. 20 perc). Bővebb információ a Facebook-on is olvasható.

Szóljon hozzá!