ZETApress

hírportál

Budapesti Őszi Fesztivál idén tizenötödször

Elmarad az UMZE Kamarazenekar mindkét tervezett koncertje a két hét múlva kezdődő őszi kulturális fesztiválon, tudtuk meg a rendezvény ma délelőtti sajtótájékoztatóján. Mint Rácz Zoltán bejelentette, a kulturális tárcától tavasszal beígért harmincmilló forintos támogatásból mostanáig egy fillér sem érkezett meg. Igaz, azóta már elment a rock-miniszter, a kulturális tárcát is összevonták az oktatásival, de az ígéretben mégis bíztak. Sajnos még a május 27-i koncert honoráriumát sem kapták meg azóta sem a muzsikusok.

Az idei Budapesti Őszi Fesztivál lesz sorrendben a tizenötödik, ezért fog október 6-tól 20-ig épp 15 napig ? péntektől péntekig ? tartani. Más kérdés, hogy a megszokott vasárnapi zárónap már az október 23-i ünnepségekkel ütközne, de erről senki sem beszélt. Inkább a kultúra elhanyagolása volt napirenden. A választási küzdelemben sem beszélnek erről a politikusok, s a választási ígéretek között sem szerepel ennek fokozottabb dotálása.

Több odafigyelés kell a kultúrának!

A főpolgármester szeretné, ha minél több híradás jelenne meg a 15 őszi napról. Felajánlotta a szerkesztőségeknek, hogy a rendszeres tudósításokat honorálni fogja. Nem mondta még, hogy hogyan, de biztosan kitalálja addig. Igaz ehhez az is kell, hogy jövő vasárnap négy riválisával szemben megnyerje a főpolgármesteri székért folyó küzdelmet.

A részletes fesztiválprogram megtalálható a BÖF honlapján, ezért erre külön nem térünk ki. Remek Tünet Együttest láthattunk a kínálatból. Szabó Réka új társulata két alaptéma köré építi fel zenés-táncos Játszó Terét. Bemutatkozik a Q-Team ? ejtsd: kutim is ? Kuthy Ágnes és fiatal bábművész társai produkciójával. A táncon és színházon kívül kiállításokban is gyönyörködhetünk. A Nagykörút VI. VII. és VIII. kerületi szakaszán, a Nyugati tér és az Üllői út között Körúti Fesztivált láthatunk.

A programok létrejöttét a Nemzeti Kulturális alap mellett szponzorok is segítették. A Fővárosi Vízművek mellett a Fővárosi Gázművek is anyagilag támogatja a rendezvényt. Nem csak a fesztivál idején, de az év minden hétfőjén nyitva áll a Köztársaság téren a Gázmúzeum, amit előzetes bejelentkezés után lehet látogatni.

Mivel a kultúra sem független a napi politikától, a sajtótájékoztatón is előkerült az utcakő. A főpolgármester hozta magával az MTV szákháza elől, ahol előző éjjel a rendőröket támadták vele a tüntetők. Ezzel a gyilkoló eszközzel a mamutot ejtették el az ősemberek, mondta Demszky Gábor, s ne engedjük meg, hogy újra az erőszak eszközévé válljon. László Zsuzsa, a több évtizedes televíziós múlttal rendelkező szerkesztő-riporter azt kérte, hogy a MÚOSZ felhívásához csatlakozva gyűjtsünk aláírást a felelőtlen erőszak ellen. Javaslatával úgy a szervezők, mint a résztvevők egybehangzóan egyetértettek.

Szóljon hozzá!