ZETApress

hírportál

A kertészek sem láttak még ilyet!

A Gödöllői Királyi Kastély épülete mellett megújul az ódon falakat körülölelő park is. A XVIII. században kialakított, ma már részben természetvédelmi területnek minősített kert az Új Magyarország Fejlesztési Terv keretében megvalósuló rekonstrukció része.

A korábban készített dendrológiai szakvélemény szerint a legtöbb fa sérült, odvasodó törzsű-ágú, sok a száraz ág. A már megkezdett kertépítészeti revitalizációs munkálatok érdekes tapasztalata, hogy némelyik kivágott fa annyira elkorhadt belülről, hogy csak egy 2-3 cm vastagságú perem tartotta a törzsét.

Örömteli hír, hogy a Gödöllői Királyi Kastély épülete mellett, végre megújulhat a Kastélyt körülölelő park is. Ez a XVIII. században kialakított, ma már részben természetvédelmi területnek minősített kert az Új Magyarország Fejlesztési Terv keretében megvalósuló rekonstrukció része. A Kastély lakóit ? főként a hölgyeket ? minden időben elbűvölte az itteni tájszerkezet és növénygyűjtemény. Így volt ezzel Grassalkovich Antal neje, Esterházy Leopoldina, vagy Erzsébet királyné is. A II. Világháborút követő időkben azonban nem csak az épületet használták méltatlan módon (idősek otthona, szovjet laktanya), a park is elhanyagolt állapotba került. A gondozás hiánya, a növénybetegségek, vagy épp a viharok megtépázták a terület régi fényét.

A Kastélyt működtető Közhasznú Nonprofit Kft. 2008-ban Tóth Imre címzetes egyetemi docenst, kertészeti szakértőt kérte fel, hogy a park fáinak állapotáról dendrológiai szakvéleményt készítsen. A szakértő megállapította, hogy a legtöbb fa sérült, odvasodó törzsű-ágú, sok a száraz ág. A villás elágazásúak iker-sudarának mindegyike féloldalas koronájú, melyek ónos eső, vastag hó-rárakódás, szélvihar esetén az egyenlőtlen terhelés hatására széthajlanak, s az alsó elágazás, a villa alján berepedve letörnek, és balesetveszélyt okozva a fa tönkremegy.

A kastélyparkban gyakran sétálók tapasztalhatták, hogy a fentiek miatt erősebb szélben a baleset- és életveszély miatt bizonyos részeken a látogatást betiltják. Konkrét káresemény is történt, amikor egy viharban az elkorhadt fa félbetörött és a felújított Barokk Színház tetejét beszakította. A világosabb cserepek még ma is mutatják ennek nyomát. A szakértői vélemény alapján most megvalósulhat a beteg fák cseréje, újratelepítése előnevelt, 10-12 éves korú, kb. 6 méter magas utódaikkal.

A mellékelten küldött fotókon látható kivágott fa elkorhadt törzsében kb. 2-2,5 méter magasságig állt a víz. Számításaink szerint úgy 30-40 liter víz ömlött ki belőle. A kertészek sem láttak még ilyet! Volt olyan kivágott fa, amely annyira elkorhadt belülről, hogy csak egy 2-3 cm-es vastagságú perem tartotta a törzsét.

A kastélyt körülölelő tájképi romantikus kert rekonstrukcióját a FŐKERT végzi. A Gödöllői Királyi Kastély Kht. által az Európai Unió Hivatalos Lapjában, valamint a hirdetmények elektronikus napilapjában április 4-én azonosító számon közzétett részvételi felhívással a Gödöllői Királyi Kastély komplex újjáépítésére irányuló Közép-magyarországi Operatív Program A turisztikai vonzerő- és termékfejlesztés előmozdítása című konstrukció Kiemelt projekt komponens keretében megvalósuló, komplex rekonstrukciója, illetőleg kertépítészeti revitalizációs terv I/A. kivitelezési ütemében megvalósuló kivitelezési munkák (szökőkútépítéssel, közműépítéssel, sétány- és térburkolat-építéssel, valamint díszvilágítás szereléssel) elvégzése tárgyában lefolytatott gyorsított meghívásos közbeszerzési eljárás eredményesen zárult. A közbeszerzési eljárás június 16-án megtartott eredményhirdetésén a Gödöllői Királyi Kastély Kht. a FŐKERT Parkfenntartó- Kertészeti és Szolgáltató Kft-t minősítette az eljárás nyertesének. A nyertes ajánlattevő által megajánlott ellenszolgáltatás összege: 297 millió 987 ezer 476 forint plusz áfa.

Szóljon hozzá!