ZETApress

hírportál

Hústalan konyha

Főzz évszakok szerintSzepesi Dóra ? Aschenbrenner Sándor: Főzz évszakok szerint! című szakácskönyvét mutatták be a szerzők tegnap este a Károly körúti Alexandra Irodalmi Kávéházban. A szerzőkkel Anita, a Napi Elemózsia Magazin főszerkesztőnője beszélgetett. Szepesi Dóra könyvében ízletes, egészséges és különleges fogások receptjeit osztja meg az olvasókkal.

A M-érték Kiadó gondozásában tavaly megjelent kiadvány nagy segítséget jelent mindazok számára, akik fontosnak tartják, hogy egészséges, természetes alapanyagokból készült, ízletes étel kerüljön az asztalra. A makrobiotikus családi konyhát ismerhetjük meg természetesen, állati fehérje nélkül, Aschenbrenner Sándor fotóival. A könyvben a levesek, főételek és desszertek évszakok szerint vannak bemutatva. Mindig azokat a növényeket és gyümölcsöket együk, amelyeknek épp szezonja van! ? hallottuk Dórától a beszélgetésen.

Újságíró, életmód-tanácsadó és terapeuta vagyok. Szakterületem: főzőtanfolyamok, szakácsképzés, tanácsadás, szakcikkek írása. A makrobiotikát Horváth Éva berlini főzőiskolájában ismertem meg. Közösen írtunk három életmód- és receptkönyvet, amelyek 1991 óta folyamatosan fellelhetők a piacon. Cím szerint ezek: A fiatalodás művészete, a Harmónia az ételben, harmónia az életben és a Boldog szülő, boldog gyerek. Horváth Éva önzetlen szellemében szeretném ajánlani a makrobiotikát mindenkinek, aki nyitott egy nagyobb életre, tágasabb valóságra, játékosságra, kreativitásra. Öröm és ajándék, hogy a tanítványa lehettem ? vallja magáról Szepesi Dóra a hátsó borítólapon.

Aschenbrenner Sándor újságíró, fotós. Fotói közel hozzák az olvasóhoz a különleges nevű fogásokat. Könnyebben el tudjuk képzelni például, hogy néz ki a rakott csicsóka köleskolbásszal, milyen pompásan mutat a zöldségnyárs, mennyire vonzó az egzotikus fűszeres lencse, vagy milyen mesebeli tájra hív a sütőtökleves… Képei nem csupán esztétikus ételfotók: a recepteken túl tovább mesélnek az ételekről, az alapanyagokról.

A beszélgetést követően Szabó Emma négyféle süteményét kóstolhattuk meg. A két sósból az egyik zöldséges pogácsa, a másik sárgarépával töltött kifli volt. A kétféle édes sütemény egyike kakaós ízesítéssel gabonamalátából, míg a másik gyümölcsös ízesítéssel tönkölybúzából készült, így mindegyiket megehetik a cukorbetegek is. A 180 oldalas könyvben ezek receptjeit nem találjuk, de készül már egy süteményes könyv is, melyre még legalább félévet várni kell.

Szóljon hozzá!