ZETApress

hírportál

Megnyílt az Uszálystrand

Mától mindannyian fürödhetünk az Erzsébet híd lábához kikötött Uszálystrandon, mely szerda reggel révbe ért. Az ötlet azon ügynökségekben merült fel, melyek Budapest európai kulturális fővárosi pályázatát készítették. Mivel a pályázatot végül Pécs nyerte meg, az Uszálystrand ötlete is elúszni látszott. A Sygma úgy gondolta, hogy saját maga kezdeményezi a program megvalósítását, Z. Halmágyi Judit szakpolitikus támogatásával.

A Sygma egy olyan új budapesti hely létrehozásában gondolkodott, mely kihasználja a Duna fővárosi szakaszában rejlő lehetőségeket, egyaránt vonzó az itt lakóknak és a turistáknak, valamint illeszkedik a főváros fürdővárosi hagyományaihoz. Ezen szándékok közös eredője lett egy úszómedencés strand, mely egy uszály rakteréből kialakított úszó- és gyermekmedencéből, valamint az uszály mellé csatolt két bárkából áll, melyeken különleges, a strandolást kiegészítő ?vízélmények? valamint napozóágyak találhatók.

A létesítmény megtervezését az a Városi Tájkép Csoport végezte, mely korábban a Móricz Zsigmond körtéren felállított melegedő kővel hívta fel magára a figyelmet. A vízen úszó különleges látványstrand a Duna-part frekventált, turisták által látogatott belvárosi szakaszán jelent unikális élményt az érdeklődőknek, a hazai közönségnek és a turistáknak egyaránt. Terveik szerint az Uszálystrand nem csak egyszer jelentkezne, hanem évenként visszatérve fejlődne a program, erősítve Budapest központi szerepét a Duna régióban, kiemelve a város fürdővárosi jellegét.

A program üzenete

Használjuk újra a Dunát, fordítsuk vissza a várost a Dunára! Budapest és a folyó menti városok legnagyobb közösségi tere lehet a Duna. Meg kell találni az új funkcióit, a köztér mai értelmezését. A folyó nem szétválaszt, hanem összeköt. Hidakkal, hajóval és programokkal. A Duna segítse az élhető várost. A fővárost kettészelő Duna olyan lehetőségeket rejt magában, melyek különböző okokból eddig kihasználatlanok maradtak. A változás már megindult, a figyelem fokozatosan a Duna felé fordul.

A környezettudatosság előtérbe kerülésének jeleként a vízminőség javulása a Budai Főgyűjtőcsatorna, valamint a Csepeli Víztisztító megépülésével remélhetőleg hamarosan látványossá válik. Ez a környezetvédelmi célokat is szolgáló beruházás egyúttal azt is segíti, hogy a Duna a főváros közép- és hosszú-távú fejlesztési terveiben is központi szerepet kaphasson.

A Belváros közel két kilométeres Duna-parti zónával rendelkezik, melyet reprezentatív közterek színesítenek. A Budapest Szíve Programban hangsúlyosan jelenik meg az igény, hogy támaszkodva a Duna-part világörökségi státuszára, a pesti rakpart szerves részévé váljon a Belvárosnak. A Duna és a Belváros kapcsolatának rehabilitálása és újraértelmezése növeli a terület kereskedelmi, turisztikai és lakóövezeti vonzerejét is.

Az Uszálystrand a Budapest Szíve Program céljaihoz illeszkedve segít a városlakók figyelmét a Dunára, annak városszerkezeti értékeire és a dunai fejlesztésekre irányítani. Kielégíti a városlakók növekvő igényét a jó helyek, izgalmas közterek iránt, ugyanakkor hozzájárul egy dinamikusan fejlődő, regionális vezető szerepet megcélzó város imázsának erősítéséhez. Egyszerre városi élmény, városi tájépítés, környezettudatos projekt és közösségi program.

A megújított hagyomány ? az Uszálystrand előképei

Az Uszálystrand egy korábban Budapesten ismert Duna-parti fürdő-forma megújítása, annak érdekében, hogy ez a hagyomány ismét gyökeret verhessen. A múlt században a két világháború között már működött hasonló létesítmény a Dunán. A Margit híd déli lábánál üzemelő egykori strand tulajdonképpen a Duna-partról benyúló, négyzet alakú stég volt.

Az Uszálystrand kortárs külföldi előképekkel is rendelkezik. Dublin és Koppenhága is tervez hasonló, folyóra telepített fürdőlétesítményt, és több világvárosban, Berlinben, New Yorkban és Bécsben már most is működnek fürdőhajók. A cél mindenhol azonos. A különleges szórakozási élmény mellett a városlakók figyelmét a folyókra irányítani. De az Uszálystrand másban is szeretne a fenti fürdőhajókhoz hasonlítani: kulturális vállalkozásból szeretne idővel üzleti vállalkozássá átalakulni. Az Uszálystrand, mint találkozási pont a Duna regionális fejlesztése valamint Budapest kiemelt városfejlesztési projektje számára.

Az Uszálystrand a jelenben villantja fel a Budapest kiemelt városfejlesztési projektjében vázolt jövőt, ahol a város visszanyeri a városképi szempontból is kiemelt jelentőségű vízpartot, és a Duna-part újra élő részévé válik a város szövetének. 2011-ben az EU soros elnöki tisztét Magyarország tölti be. A magyar elnökség egyik kiemelt témája lesz a Duna fejlesztése. Az elnökségünk ideje egybeesik azzal a 2008-ban indult folyamattal, mely 2011-re a teljes Duna-régió brüsszeli akkreditációjához vezet.

A régióvá válás óriási lehetőségeket rejt magában a Duna rövid- és hosszú-távú fejlesztésében egyaránt. Lehetővé teszi, hogy három vagy több Duna menti város uniós pályázatokon indulhasson különböző a Duna-régiót érintő projektek előkészítéséhez, majd későbbi megvalósításához a környezet- és árvízvédelem valamint a kulturális turizmusfejlesztés témaköreiben. 2011. és 2013. között kerülhet sor a megvalósítást célzó pályázatok beadására és elbíráltatására, majd a 2013. és 2020. közötti hét év az az időszak, amikor ezek a regionális projektek megvalósulhatnak.

A hosszú távú fővárosi és dunai fejlesztések előnyeit propagálja a jelenben az Uszálystrand. Bemutatja egy olyan rakpart majdani előnyeit, ahol a város lakói valamint a turisták birtokba veszik a rakpartot, valós közösségi térré, újra élővé és élhetővé téve a város kiemelt, központi részén található jelenleg tetszhalott partszakaszt. A programnak teljes mértékben szponzorok áldozatvállalásának köszönhető, 260 millió forint összértékben támogatták a projektet.

Főtámogatók: Budapest Hévizei és Gyógyfürdői Zrt, Fővárosi Vízművek Zrt, Hídépítő Zrt, Astralpool, Wiking Yacht Club, Budapest Szíve Program. Támogatók: Budapest Film, Cervantes Intézet, Mikropo, Tempero, Epamedia, Hangsrohe, Zsófia Rendezvényhajó. Sajtópartnerek: CKM, Éva Magazin, hg.hu, hvg.hu, Joy, origo.hu, Pesti est, Playboy, Shape, Sláger Rádió.

Szóljon hozzá!