ZETApress

hírportál

Bírálat a borkertben

A XIV. Cserszegi Fűszeres Országos Bajnokságát a soltvadkerti Kévés József 2008-as bora nyerte. Második az izsáki Birkás Pincészet tavalyi, harmadik a kunsági Frittmann Testvérek 2007-es bora lett. A 14 főből álló zsűri elnöke Horváth Csaba, a Hegyközségek Nemzeti Tanácsának főtitkára volt. Az esemény budapesti kihelyezett helyszínén a Duna Borok Kertjében online közvetítéssel követhették figyelemmel az eredményhirdetést az érdeklődők ? tudtuk meg Lantai Józseftől.

A Duna Bor Régió első alkalommal adhatott otthont a cserszegi fűszeres országos borversenyének. A Duna Borrégió pincészetei az elmúlt pár évben komoly szakmai sikereket értek el hazai ? Frittmann János soltvadkerti borász kapta meg 2007-ben az Év Bortermelője kitüntető címet ? és nemzetközi szinten egyaránt. A régió pincészeteiben folyó, elismerésre méltó erőfeszítéseknek köszönhetően mára a Duna Borrégió ismét minőségi borairól ismert.

A borvidék egyik jellemző fajtája a Cserszegi Fűszeres fehér bort adó fajta. Mindezek elismeréseként az idei évben Soltvadkert adott otthont a XIV. Cserszegi Fűszeres Országos Borversenynek, melyre az ország minden tájáról, mintegy 50 bormintát küldtek a borászok. Az esemény budapesti kihelyezett helyszíne a Duna Borok Kertje, mely egy újszerű kezdeményezéssel online tette követhetővé a soltvadkerti borverseny eredményhirdetését.

Hagyományosan korábban a Balaton Borrégióban rendezték meg a Cserszegi Fűszeres Országos Borversenyeket, tekintettel a fajta származási helyére, ám az idei évben a Duna Borrégió részesült abban a megtiszteltetésben, hogy vendégül láthatta az ország legjobb pincészeteit e jeles alkalomból.

A fajta borverseny célja, hogy országos szinten felmérje és reprezentálja a CSERSZEGI FŰSZERES legkiválóbb borászati eredményeit. Mára e borkülönlegesség hungarikumnak tekinthető, melynek legnagyobb termővidékévé épp a Duna Borrégió vált, hiszen az Alföld talajszerkezete kiválóan alkalmas e keresztezett szőlőfajta termesztésére (az Irsai Olivér és a Piros Tramini szőlőfajták keresztezéséből született a Cserszegi Fűszeres). Olyannyira szakértőivé váltak a helyi borászok e bor legmagasabb szintű előállításának, hogy Bács-Kiskun Megyének az idei Megye Bor választáson, a fehér bor kategóriában, egy Cserszegi Fűszerest választott a zsűri a megye legjobb fehér borának.

A XIV. alkalommal megrendezésre került országos fajtaversenyre összesen 50 bort neveztek, három kategóriába: forgalmi-, termelői-, illetve muzeális asztali és tájborok. A neves szakemberekből álló zsűri a legkiválóbb három bort díjazta. Eredményhirdetésre ünnepélyes keretek közt július 3-án délután került sor a Soltvadkerti Művelődési Házban. Az esemény főszervezői Soltvadkert Város Önkormányzata, a Soltvadkerti Hegyközség, a Duna Borrégió Szőlészek és Borászok Egyesülete, valamint az eseményről szóló online közvetítés a Nemzeti Bormarketing program és az AMC támogatásával a Duna Borrégió Borút Egyesület koordinálta.

Az esemény budapesti kihelyezett helyszíne a Duna Borok Kertje volt, mely egy újszerű kezdeményezéssel online tette követhetővé a soltvadkerti borverseny eredményhirdetését. A győztes és díjazott borok kihirdetését követően a meghívott vendégek ünnepélyes bornyitás és borkóstoló keretében megkóstolhatták a 2009-es év legízletesebb Cserszegi Fűszeres borkülönlegességeit.

A Cserszegi Fűszeres

A cserszegi fűszeres magyar szőlőfajta, melyet Cserszegtomajon (Balaton régió) Bakonyi Károly keresztezte az Irsai Olivér és a Piros Tramini szőlőfajtákból. Közepes növekedésű, bőven termő szőlőfajta, mely ? időjárástól függően ? szeptember második felében érik. Átlagos 17-20 mustfokot ér el. Fürtjei vállasak, átlagtömege 150-180 gramm, bogyói kicsik, borostyánszínűek, élénk savúak, fűszeres ízűek. A fajtából készülő Cserszegi Fűszeres borkülönlegesség mára igen kedveltté és elterjedtté vált a termelők és fogyasztók körében egyaránt.

A borbírálat

A bor minőségének értékelése érzékszervi úton történik, mely alapján megállapítható a kiválasztott bor illat- és zamatanyagának intenzitása, finomsága és harmóniája. Mindezek helyes megítéléséhez szükséges a bírálók szakértelme és egyéni különleges képességei. Vannak az objektív borbírálatnak alapfeltételei, ilyennek tekinthető a külső benyomásoktól mentes, jól megvilágított környezet, vagy a félig üres gyomor, hiszen mind az éhség mind a jóllakottság érzete nagyban tompíthatja vagy módosíthatja a bírálók érzékszervi működését. A kóstolópohár nemzetközi szabványban rögzített talpas pohár, felfelé kúposan szűkülő, öblös, kehely alakú, vékony falú, színtelen és sima felületű, űrtartalma 2 dl, melybe bírálatkor 0,4-0,5 dl bort töltenek.

Szóljon hozzá!