ZETApress

hírportál

Sajtóházi VilágVÁLTÁS

A magyar és nemzetközi tudományos és kulturális élet jelentős személyiségeinek részételével zajlott tegnap a VilágVÁLTÁS: A Fenntarthatóság Forrása társadalmi célú eseménysorozat évzáró rendezvénye: Ünnepeljük együtt a párbeszédet / Worldshift for Ooneness 2012. a Magyar Sajtó Házában.

A magánkezdeményezésű és önkéntes együttműködők részvételével zajló VilágVÁLTÁS projekt a szervezeti, intézményi háttér, illetve pályázati támogatás nélkül megvalósuló civil összefogás, a megosztottságon túlmutató fellépés kiemelkedő példája. A kezdeményezéshez 2012. végére számos civil szervezet, közép- és felsőoktatási intézmény, szakkollégium, kutatóintézet, alapítvány, egyesület és magánszemély csatlakozott, ill. biztosította azt eszmei támogatásáról.

A projekt megvalósulását kizárólag a fő-szervezők magán anyagi forrása, segítő önkéntesek munkája, valamint az előadó írók, kutatók, professzorok, fellépő és kiállító művészek karitatív hozzájárulása teszi lehetővé. A VilágVÁLTÁS közreműködői fontosnak tartják a fenntarthatóság forrásainak kiemelését, különös tekintettel annak etikai hátterére. A párbeszéd fontosságának hangsúlyozásával, a dialógus kultúrájának előmozdításával szándékuk hozzájárulni a felnövekvő generációk közösségi tudatosságának kialakulásához, a társadalmi kohézió erősödéséhez.

A Párbeszéd Ünnepén felszólalt és a kerekasztal beszélgetéseken részt vett: Prof. László Ervin, Jelenits István, Prof. Maróth Miklós, Prof. Nováky Erzsébet, Prof. Kiss Endre, Dr. Sági Mária,Nádor Judit, Mireisz László, Szathmári Botond,Somfai Kara Dávid, Szunyogh Szabolcs, Dr. Diószegi György Antal, valamint Berendi Carmel projektvezető. A beszélgetéseket a projekt kezdeményezője, Reök Miklós vezette. A Párbeszéd Ünnepét Bogányi Gergely zongorajátéka zárta. Az előadók hozzájárulásukkal a Dévai Szent Ferenc Alapítvány gyermekotthonait, a Budapest Klub Alapítványt és a Jó Szívvel a Gyermekekért és a Rászorulókért Alapítványt támogatják.

Az esemény fő-szervezői köszönetüket fejezik ki a Magyar Újságírók Országos Szövetségének a Sajtóház rendelkezésére bocsátásáért. Az esemény vendége volt Őexc. Gauri Shankar Gupta, India magyarországi nagykövete, aki Ember és Természet című nyitó előadásában az elemek és a természet ajándékainak megbecsülésére, a minden létező természetes összeköttetésére, valamint a növekedési hajsza káros hatásaira hívta fel a figyelmet.

Az eseményen A Párbeszéd, mint az egymáshoz vezető út, Kommunikáció az új évezred hajnalán, Kelet?Nyugat párbeszéde, A hitrendszerek közötti párbeszéd, VilágVÁLTÁS? ? Participativitás és értékváltás útján, Válság ? váltás, természet ? társadalom, Planetáris etika, a hitrendszerek közötti párbeszéd egyik alapja című előadások és kerekasztal beszélgetések hangzottak el. A Párbeszéd Ünnepe videofelvétele idekattintva elérhető weboldalukon. Projektgazda az UNIVALOR Kiadó Kft.

Szóljon hozzá!