ZETApress

hírportál

Térinstalláció, mint húsz éve

Nagy Imre és mártírtársainak újratemetését idéző ünnepi térinstalláció épül a Műcsarnoknál. Holnap az egykori 6 koporsó helyén fűszőnyeg, középen egy virágokkal borított dombbal emlékeztet a mártírokra és a 20 évvel ezelőtti történelmi eseményre. Ma a helyére került a térinstalláció alapja, melyet 20-25 méteren egy daru és egy emelőkosaras teherautó segítségével rögzített mintegy húsz ember, köztük több alpinista.

A rendszerváltás kiemelkedő csúcspontja volt 1989. június 16-a, Nagy Imre és mártírtársai újratemetése. Ezen a napon a budapesti Hősök terén, a Műcsarnoknál épült föl az a ravatal, amely előtt százezrek rótták le kegyeletüket. A Műcsarnok főlépcsőjén Nagy Imre és társai 5 koporsója mellett elhelyeztek egy hatodikat is, mely emléket állított az ’56-os forradalom és szabadságharc valamennyi áldozatának.

A 20. évfordulóra ugyanazon a helyen az újratemetést idéző térinstalláció készül, ezúttal azonban nem a gyász fekete színe borítja be az épületet, hanem piros, fehér és zöld virágok. A nap folyamán a térre várják mindazokat, akik 20 évvel ezelőtt ott voltak a téren, hozzák el 1989 után született gyermekeiket, unokáikat és meséljék el nekik, mi történt 20 évvel ezelőtt ezen a helyen.

Az ünnepi installáció mellett az 1989-es eseményeket felidéző fotókiállítást is megtekinthetnek a térre látogatók és lehetőségük nyílik egy emlékfotó készítésére a Műcsarnok épülete előtt, mely erről az oldalról letölthető.

Szóljon hozzá!