ZETApress

hírportál

Hűsítő édesség és forró kávé

A kávéban és a fagylaltban sokkal több közös vonás van, mintsem gondolnánk. Amellett, hogy mindkét ínyencség története a messzi múltba vezethető vissza, összeköti őket egy másik kapocs is: fogyasztásuk mára szokássá, szenvedéllyé lett. A krémes fagylalt hűvösének, a pörkölt kávé forró illatának, az aromák harmóniájának mindannyian menthetetlenül rabjaivá váltunk ? tudtuk meg egy minapi sajtótájékoztatón, ahol Vígh Alex képviselte lapunkat.

Mikor leülünk egy adag fagylalt, egy csésze forró fekete elé, meg sem fordul a fejünkben, milyen kivételezett helyzetben vagyunk. Noha a kávécserjét több mint ezer éve, a fagylaltot pedig ötször ennyi ideje ismeri az emberiség, kezdeti formájuk meglehetősen távol állt a mai kínálattól.

Az érett kávétermés apró, cseresznyeszerű bogyó. A legenda szerint a VIII. századi Jemenben egy helyi juhász egy napon arra lett figyelmes, hogy állatai furcsán aktívak lettek, miután legeltek a kávécserjéből. A környék lakói ? levest főzve a bogyókból ? szintén megkóstolták a végeredményt, és ők is élénkítő hatása alá kerültek.

A forrázott kávé tehát a mai Etiópia, az egykori Abesszínia területéről indult hódító útjára. Az arabok a VIII. századtól kezdve orvosságként használták, nevét pedig származási helyéről, Abesszínia Kaffa régiójáról kapta. Innen származik az angol coffe, illetve a magyar kávé szavunk is.

Fagylalt tekintetében némileg szerencsésebbek voltunk: Kínában már ötezer évvel ezelőtt élvezhették a nyalánkságot, igaz, nem a mai, lényegesen gusztusosabb formájában. Kína után az egyiptomiak, majd a perzsák próbálkoztak vele ? hűtőszekrény híján legyezőkkel biztosítatva a csemegéhez szükséges hideget.

Az antik világban mézzel és gyümölccsel ízesített hó töltötte be a fagyi szerepét. Az ínyenceket hamar rabul ejtette a hűvös finomság: Néró császár több száz kilométerről hozatott jeget, hogy sose legyen híján az édességnek. A fagylalt 1295-ben vált ismertté Európában ? Marco Polonak köszönhetően.

Utazás a kávé és a fagylalt ínycsiklandó világába

A kávé a XV. században vált világszerte ismertté. Ekkor nyílt meg az első kávéház Konstantinápolyban, ahol néhány éven belül több mint 500 kávéház nyílt meg, a 17. századra pedig már minden mediterrán országnak voltak kávézói. A XVIII. század végére Kelet végképp elvesztette irányító szerepét a kávékereskedelemben: a hódító államok által a többi földrész is komoly kávétermelő régióvá vált.

A fagylaltimádat a középkorban kapott új erőre, főként Itáliában. Mai változatát az olaszoknak köszönhetjük ? Mátyás felesége, Beatrix révén. Ezt követően eltűnt, és csak a török uralom után bukkant fel ismét, de akkor is csak a kiváltságosok élvezhették.

1672-ben végre a hétköznapi ember számára is elérhetővé vált az arisztokraták édessége: ebben az évben kínáltak Párizsban a világon először fagylaltot nyilvános helyen. Magyarországon erre még éppen 150 évet kellett várnunk: az első, nyilvános fagylaltozó 1822-ben, Pesten, a Vörösmarty tér és a Váci utca sarkán nyitotta meg kapuit a nagyközönség előtt.

A terméknek kezdetben ? olasz mintára ? gelato volt a neve, de a németből átvett eis szó után jégnek is hívták. A mai napig is használt fagylalt szót 1775-ben Báróczi Sándor testőr-író alkotta és vezette be a közhasználatba. A XVIII. században a fagylalt alapanyagait tejtermékekkel és tojás-sárgával kezdték dúsítani, így nyerhette el mai krémes állagát. A XX. század második felétől a hűtőgépek elterjedésével pedig végérvényesen és visszavonhatatlanul a világ kedvencévé vált.

A XX. századi innováció a kávézás területén is új fogyasztói trendeket teremtett: a ?80-as évek közepén ? a NESPRESSO új, integrált rendszerének köszönhetően ? megjelentek a prémium kategóriájú adagolt kávék, melyek a mai napig piacvezetők szerte a világon.

A NESPRESSO ismertette meg a fogyasztókkal a legjobb minőségű Grand Cru kávéőrleményeket, melyek otthonunkba varázsolják az ínyenc éttermek, elegáns szállodák, luxus-hangulatát. Megszületett a NESPRESSO egyedi hármas kombinációja: a világviszonylatban legkiválóbb minőségű Grand Cru kávéőrlemények, a sokoldalú és stílusos kávégépek és a páratlan vevőszolgálat. E három alkotóelem együtt jelenti a kávézás felülmúlhatatlan NESPRESSO élményét.

A Nestlé NESPRESSO S. A.

A prémium minőségű adagolt kávé úttörője és piacvezető vállalata. A NESPRESSO ismertette meg a fogyasztókat a legjobb minőségű Grand Cru kávéőrlemények fogalmával, melyek élvezetét éppúgy lehetővé teszi az otthon kényelmében, mint az ínyenc éttermekben, elegáns szállodákban, luxusüzletekben vagy irodákban.

A Nestlé Nespresso S. A. ? melynek székhelye a svájci Paudex-ben található ? több mint 3900 alkalmazottat foglalkoztat, és termékeit több mint ötven országban forgalmazza közvetlenül az ügyfelek részére. 2008. végén 157 exkluzív üzletet üzemeltetett a világ legjelentősebb nagyvárosaiban. A Nestlé milliárdos márkáinak egyike harmadik éve a csoport legdinamikusabban fejlődő márkájának számít, amely 2000. óta évente átlagosan 30%-os növekedési ütemével 2008-ban először kétmilliárd svájci frankot meghaladó árbevételt ért el.

Szóljon hozzá!