ZETApress

hírportál

Vörös vércse web-kamerán

A Magyar Természettudományi Múzeum Ludovika téri épülete körül tavasszal feltűnt egy vörös vércse pár. A fészküket a belső udvar egyik bedeszkázott ablakának párkányára rakták? most már a kikelt fiókákban gyönyörködhetünk. Az a tény, hogy a múzeum honlapjának főoldalán ? tévé, egyenes adásban ? megjelenhetett a négy vércsefióka, egy igazi csapat-munka eredménye.

Több napon keresztül kísértük figyelemmel a tojások ?állagváltozását?, a fiókák fejlődését és a szülők mozgását, majd ezek után, egy előre megtervezett akció keretében szereltük fel a kamerát, úgy, hogy a fiókákat véletlenül se zavarjuk meg ? tudtuk meg sajtósaiktól.

Hasznos lett volna tudományos szempontból a madarak meggyűrűzése (?megpatkolása?), azonban ez messzemenően felboríthatta volna a madarak életét: az öregek esetleg még ott is hagyhatták volna a fiókákat! Ezt semmiféleképpen sem kockáztathattuk meg!

Széles elterjedésű faj, Eurázsiában és Afrikában a tundra és esőerdő öv kivételével mindenütt előfordul. Hazai állománya 3500-5000 pár közt mozog. Az 1960-as évek elején jelentősen lecsökkentették állományát a mezőgazdasági pocokirtó szerek. A napjainkra újra megerősödött állomány legsúlyosabb veszélyeztető tényezője a középfeszültségű elektromos vezetékek.

Mezőgazdasági területek, mezők, gyepek melletti erdősávokban, fasorokban fészkel leginkább, a zártabb erdőket kerüli. A sólyomfélékre jellemző módon nem épít fészket, hanem varjúfélék (elsősorban szarka, vetési és dolmányos varjú) fészkeit foglalja el. Megtelepszik homokbányák, löszfalak üregeiben is, sőt, egyre gyakrabban a nagyvárosokban is. Nagyobb épültek padlásterein, üregeiben, szoborfülkéiben és párkányain fészkelnek a városi populációk, de a kihelyezett költőládákat is szívesen elfoglalják.

Fészekalja 3-8 tojásból áll, ezeken a tojó 28-30 napig kotlik. Ez alatt a hím eteti. Időnként, ha a tojó néhány percre elhagyja a fészket, a hím átveszi a kotlást. A fiókák kikelésük után még 28-30 napig tartózkodnak a fészekben. Eleinte csak a tojó eteti őket a hímtől kapott táplálékkal, később mindkét szülő részt vesz a táplálékszerzésben. A szülők kirepülés után 1-2 hétig még etetik a fiatal madarakat.

Elsősorban rágcsálókkal táplálkoznak, de gyíkokat, kisebb madarakat és nagyobb rovarokat is zsákmányolnak. Vonuló madár, de az állomány egy része áttelel. A hazánkban fészkelő madarak a Mediterráneumban és Észak-Afrikában telelnek. Védett madár, eszmei értéke ötvenezer forint.

Szóljon hozzá!