ZETApress

hírportál

A nő élete Újbudán

A XX. század alapvetően megváltoztatta a nemek kapcsolatát, a család szerepét és a nő helyét a világban ? olvashatjuk Szendi Gábor: A nő élete ? Mit hoz a jövő? ? című művében, melyet tegnap mutattak be az újbudai Allée Libriben.

A maga korában minden újabb lépés természetes volt: az emberek jogot formáltak a szerelem szabad élvezetére, megtanultuk, hogyan tervezzünk tudatosan családot, a nők munkába álltak, és küzdeni kezdtek a szabadságukért. És mindeközben a nemek viszonya előre nem látott módon változott meg. Megváltozott a férfi és a nő szerepe és biológiája, háttérbe szorult a család, és sokan már a gyerekekről is tudatosan mondanak le. Korántsem biztos azonban, hogy ebben az új világban tényleg boldogabbak és szabadabbak vagyunk?

Vajon mi lehet az evolúciós háttere a tudatos gyermektelenségnek, vagy a szingli életformának? Mitől változott meg a szépségideál az elmúlt száz esztendőben? Nem egyszerűen a viszonyok rendeződtek át: a két nem biológiai értelemben is változik. Változik a nő teste, változik egész lénye. Szendi Gábor: A nő felemelkedése és tündöklése című nagy sikerű könyvében még arról írt, mi rejlik a génekben, milyen programok dolgoznak a nőben és a férfiben. Legújabb kötetében már azt elemzi, milyen erők és fordulatok összhatására született meg az ?új nő?, és milyen nehézségekkel kell megküzdenie a jelenben és a jövőben.

Mezei Elmira: Paleolit receptek hétköznapokra

A paleolit diéta ? nem is igazi ?diéta? ? legalábbis ez derül ki Mezei Elmira legújabb szakácskönyvéből, amellyel eloszlatja a paleo elvek szerinti sütéssel-főzéssel kapcsolatos, szokásos tévhiteket. Nem kell éheznünk, nem kell megvonnunk magunktól a finom falatokat, még véletlenül sem kell mindig ugyanazt fogyasztanunk, sőt, drágán és nehezen beszerezhető alapanyagokra sem lesz szükségünk ? olvashatjuk a tavalyi kötetük folytatásaként.

Ehelyett, ha megfogadjuk a szerző tanácsait, igen változatos, ízletes, és nem utolsósorban költséghatékony módját próbálhatjuk ki az egészségtudatos táplálkozásnak. Az ötletes levesek, hal-, hús- és zöldségételek, saláták receptjeit ebben a kötetben az évszakok szerint csoportosítva találja meg az olvasó, és ? jó hír az édesszájúaknak ? a fejezetekből a desszertek sem maradhattak ki. Akár hétköznapi, akár különleges ételt szeretnénk elkészíteni, ebből a szezonális szakácskönyvből ötleteket meríthetünk, és közben magunknak is bizonyíthatjuk: sütni-főzni csakis ilyen kreatívan érdemes.

Szóljon hozzá!