ZETApress

hírportál

Kadarkaszalon Vajdahunyadvárban

Május 30-a és június 1-je között kerül megrendezésre az I. Nemzetközi Kadarkaszalon a Magyar Mezőgazdasági Múzeumban! Hosszú időn át, az elmúlt évszázadokban a magyar szőlészeti és borászati kultúránk meghatározó fajtája volt a kadarka. Ki ne hallott volna már a híres budai (tabáni), csongrádi, kiskőrösi, soltvadkerti, szekszárdi, vaskúti és villányi kadarka borokról, vagy az Egri és a Szekszárdi Bikavérről, melyek egyik alkotója a kadarka ma is.

Az 1960-as évektől indult nagyüzemi tömegtermesztés majdnem elfeledtette velünk ezt a fajtát, de szerencsére több borvidéken a szőlőt kedvelők megtartották ültetvényeikben és ott megmenekült a kipusztulástól. A fajta nem magyar eredetű, mégis ma már, mint hungaricum éli reneszánszát ? írta Hajdú Edit.

A fajtakör neve több ampelográfus szerint egyik fontos termőhelyéről, a Shkodari-tó nevéből származik. Két fajta (kék kadarka és szürke kadarka) ismert a kadarka fajtakörből, közülük a kék kadarka terjedt el a legjobban és ezt hazánkban is viszonylag nagy felületen termesztik. Általában ha egy fajtát nagy felületen és sokféle nép termeszt, akkor sok hasonneve képződik a termesztők körében. Így a kadarkának (kék kadarkának) is gazdag a szinonim névtára: braničevka, csetereska, fekete budai, fekete cigány, fekete linka, gamza, jenei fekete, kadar, kadarka, kadarka noir, kadarka crna, kadarka nera, kadárka, negru moale, skadarka crna, törökszőlő. Volt, aki a Pannóniában (a Dunántúlon) termesztett kadarkát pannon pinot-nak nevezte.

A kadarka rendellenes virágzatú (hermafrodita), a virágfürtben nővirágú, hímjellegű és átmeneti formájú virágok is találhatóak. A különböző virág- és levéltípusok alapján érdekes nevű alfajták sorakoztathatóak fel, mint csillagvirágú, teltvirágú, kupakos, terméketlen, lúdtalpú, kordoványos, nemes, keresztes-levelű és fügelevelű kadarka…

A látogatók egy kellemes családi program keretén belül ismerkedhetnek meg a borvidékkel és annak zamatos boraival. A Kunsági Fesztiválhoz hasonlóan Pünkösdkor is kóstolhatunk a finomabbnál finomabb nedűkből, a bejáratnál megváltott kóstolójegy ellenében. A bormustra után a legízletesebb fajtából akár haza is vihetünk, a recepciós standnál ugyanis a kiállított fajták megvásárolhatók! A rendezvény teljes időtartama alatt délszláv, román, valamint magyar népzenei motívumokból szerkesztett zenei műsor varázsolja felejthetetlen élménnyé az itt eltöltött időt. A rendezvény a főépülettel szemben lévő úgynevezett kerengőben kerül megrendezésre, mellyel egy időben a gyerekek a főépületben rendezendő Kaland-várban játszhatnak. Szeretettel várnak kicsit és nagyot egyaránt! Megnyitója péntek délután 4 órakor lesz a vajdahunyadvárbeli Jáki kápolna kerengőjében.

Szóljon hozzá!