ZETApress

hírportál

Akadémiai lilaszék-foglaló

Mi lenne a Werk Akadémia, ha édesség lenne? ? Úgy döntöttünk, hogy a választ egy igazi édességgel adjuk meg. A Lila Körte Café alkotta meg azt a különleges kompozíciót, amelyben ? egy pici csatos üvegbe zárva ? egyszerre van jelen vagy féltucatnyi íz ? tudtuk meg az alkotóktól a délelőtti sajtóbemutatón.

A gyümölcs és az olajos mag, a tűzön átalakult cukor, a só és egy egzotikus fűszer. Friss és rafinált. Krémes és roppanós. Boldogítóan bonyolult ízkombináció. Nagy mennyiségben már tudatmódosító. Szóval éppen olyan, mint a Werk. Ezt kóstolhattuk meg lila székeken ülve a Kecskeméti utcai Lila Körte Caféban, majd Segal Viktor cheffel és Balázsy Panna újságíróval, a GasztroWerk tanáraival elkészíthettük, majd egy csatos üvegben haza is vehettük a Werk ízeit.

A Werknél viszonylag teljes képet adnék a hazai és nemzetközi gasztronómiai helyzetről, és jó tanácsokkal látják el azokat, akik éttermet, kávézót, kocsmát akarnak nyitni, valamint lehetőséget teremtenek arra, hogy kiváló szakácsokkal süssenek együtt a diákok, mert a piac legkomolyabb hazai szereplőihez is elviszik őket ? olvashattuk Magyarosi Csaba kritikáját az Index 2010. november 30-i oldalán.

Mi a GasztroWerk? ? A progresszív hazai és nemzetközi § asztronómiai törekvések élményműhelye. A gasztronómia mint kreatív kulturális és érzéki élmény iránt elkötelezett szakmai és civil szereplők klubja. Elviszi hallgatóit magyar és osztrák Michelin csillagos éttermekbe, az etyeki hentesmesterhez, a magyar vidék progresszív éttermeibe, szállodáiba, borvidékeire, a legújabb lakáséttermekbe. Bemutatja a legújabb konyhatechnológiákat, gasztronómiai irányzatokat, a szakma elismert bel-és külföldi képviselőit, fórumait és médiáját. Kitér a művészet, a film és az irodai Dm gasztronómiai vetületeire.

Kiknek való a GasztroWerk? ? Akik szeretnének élményeket és információkat nyerni az étel és ital fogyasztás kulisszatitkairól. Akik szeretnék tudni, hogy hová, miért és kiért érdemes beülniük, illetve mit kell nagy ívben kikerülniük. Akik kacérkodnak egy saját étterem, kávézó, kocsma nyitásának a gondolatával. Akik szeretnének a legjobb szakácsokká és a legkorszerűbb konyhákban közösen sütni, főzni. Akik a legautentikusabb forrásból akarják megtudni, miért is adják a Michelin-csillagot.

A Werk Akadémia 2012 októberétől kétmodulosra bővítette a GasztroWerk szak programját. Tanáraik többek között: Segal Viktor séf, tanácsadó, Bíró Lajos (Bock Bisztró), Fekete Antonio (Aranyszarvas), Árpás László (sonkamester). Pintér Katalin (Gerbeaud, Onyx), T. Nagy Tamás(Gerlóczy), Kaldeneker György (Lekvárosház), Palotás Péter (Budaörsi halpiac), Bárt Dániel (sör szakértő), Réz András (esztéta, whisky nagykövet), Konrády Zoltán (Konrády Food), Lakatos Márk(stylist), Szabó Péter halséf, Berkes Gyula (Biarritz). Lissák Marcell (Pastrami), Bakcsy Árpád,Vomberg Frigyes és Harmath Csaba foodstylistok, Mautner Zsófia. Váncsa István és Vinkó József gasztroszakírók, Wossala Rozina gasztronómus. A következő tanév 2012 októberében indul.

Közéleti témákkal provokál a Werk Akadémia

Szellemi meeting point szeretne lenni új helyszínén a Werk Akadémia. A Belváros főutcáján, a Kecskeméti utca 3. szám alatti eredeti módon felújított épületben együtt kíván gondolkodni Budapest közösségivel és közönségével. Ennek jegyében a Werk oktatói holnap-holnapután este érzékeny és izgalmas témákban osztják meg gondolataikat az arra vevő nyilvánossággal.

Hol egy igazi hős? ? Csütörtökön 19 órától a Werk Film Akadémia tanárai: Czető Bernát László forgatókönyvíró, Janisch Attila és Tímár Péter rendezők, valamint Réz András, az Akadémia művészeti vezetője kinyomozzák, hogy vannak- e, lehetnek-e magyar szuperhősök a moziban. A hősökre a Werk közösségi oldalán lehet szavazni és a legtöbb szavazatot kapott jelölteket meg is idézik a beszélgetés során.

Maradunk itt, vagy egyszer majd tovább megyünk? ? Pénteken 18 órától Márton László és Salinger Richárd írókkal és Réz Anna morálfilozófussal (valamennyien a Werk Író Akadémia tanárai) az a téma lesz terítéken, hogy mit jelent ma magyarnak lenni, s hogy van-e bármilyen erkölcsi vagy másmilyen indokunk arra, hogy a szülőotthonunkban éljük le az életünket. Ennek kapcsán lehet szavazni a Werk Akadémia közösségi oldalán az elmúlt bő két évtized legkedveltebb közéleti dalaira.

Szóljon hozzá!