ZETApress

hírportál

Svéd magyarok a II. Világtalálkozón

Július 8-án, vasárnap a szombati Egészségkonferenciát követően a Világfalu központjában lévő Magyarok a Nagyvilágban nevet viselő előadóteremben 11:30-kor Svédország és magyarsága mutatkozott be. A háziasszony Dr. Szalontai Éva, a svédországi Világklub társelnöke volt ? tudtuk meg Dr. Turcsán Mihálytól.

Szalontai Éva legelőször a svédországi Világklub vezetősége nevében egy emléklapot adott át Dr. Tanka László alapító elnöknek és megköszönte azt az áldozatos, kiemelkedő munkát, amit a világ magyarságáért az országok közötti civil kapcsolatok elmélyítéséért kifejtett. Ezután bemutatta a Svédországból érkezett alkotókat és vendégeket.

Bemutatta Ilona Rosenheimet, a malmöi Pannónia Klub és a Svéd-magyar Panoráma Világklub elnökét, aki meghatározó közéleti személyisége a malmöi, illetve svédországi magyar életnek. Bemutatta Antal Publik előadó művészt, aki Stockholmban, Budapesten és Marosvásárhelyen nagy átéléssel, magyarságtudattal szavalja költeményeit. Bemutatta Adél Simándyt svéd népviseletben, a nagy Simándy operaénekes unokahúgát, a svéd népdalok és magyar dalok klubénekesét, aki kezét szívére téve hangsúlyozta, hogy a ruhája svéd, de a szíve magyar.

A már francia Oscar-díjas Eugen Jenő Bocsor elsősorban tájképfestő. Ebben az évben kapott olasz Oscar-díjat az Aral-tó című festményéért. Bocsor sokoldalú művész, képzőművészeti tanulmányai mellett énekelni, zongorázni is tud. A fotóművészet mestere. Gizella Csúzy tagja a Svéd Művészeti Szövetségnek, számtalan díj birtokosa. Kora gyermekkorától már rajzol, fest. 1957-től rendszeresen kiállít az európai országokban. 2002-ben férjével együtt Amerikában is kiállított. Gizella témái elsősorban figuratív alakok, portrék, vallási-mitológiai szimbólumok.

Péter Szabó író, zenész, festő, a budapesti Skandináv Klub elnöke. A svéd alkotók bemutatkozását ismert svéd zeneszámokkal kísérte. Sikeres könyve a svéd pilótákról és repülőkről a Püski Kiadó és Könyvesházban még kapható. Zita Kiss a budapesti Skandináv Klub tagja, Wallenbergről és a svéd királyi párról készített rajzokat a svédországi bemutatkozáshoz. A vendégek, az alkotók a kiállításukkal is megerősítették a hagyományos svéd-magyar barátságot.

2 hozzászólás

Visszajelzések

  1. Adél a II. Világtalálkozón | ZETApress
  2. Gratulálunk, Művész Úr! | ZETApress

Szóljon hozzá!