ZETApress

hírportál

Megújult a harmadik is

Délelőtt adta át Ferencváros harmadik megújult könyvtárát Ikvai-Szabó Imre főpolgármester-helyettes, Gegesy Ferenc polgármester és Fodor Péter, a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár főigazgatója a Boráros tér 2-ben. A 300 négyzetméteressé bővített intézmény több mint harmincezer könyvvel, valamint az új számítógépeknek köszönhetően internet-eléréssel, elektronikus folyóiratokkal és az e-ügyintézés lehetőségével várja ma délután 1 órától a látogatókat.

A megújított könyvtár a kerületben másodikként 1952-ben létesült. Jó megközelíthetőségének köszönhetően rövid időn belül a helybeliek és az átutazók kedvelt találkozóhelye lett. ?57-ben már közel húszezres állománnyal várta 2703 beiratkozott olvasóját. Kínálata évről-évre nőtt, közben több átalakítást és felújítást is megélt. 30 ezer könyve mellett további háromezer AV dokumentum is az olvasók rendelkezésére áll. A kerületi önkormányzat a négyhete átadott Mester utcai munkához hasonlóan ezt is jelentős anyagiakkal támogatta. A Mester utcai átadáson Pál Tibor alpolgármester is megjelent, most viszont az MSZP parlamenti frakcióülésén döntött a kormányfőjelölt személyéről.

Patai Éva fiókigazgató üdvözölte a vendégeket. Az átadók mellett két országgyűlési képviselő-jelölt is megjelent, akikkel a januári időközi választásokon találkozhattunk. Az MDF-es Dézsi Mihályt akkor nem engedték elindulni, míg a SZDSZ-es John Emese a két forduló között önként lépett vissza. A Fővárosi Közgyűlés Oktatási bizottságának alelnökasszonya, a szabaddemokraták frakcióvezetője akkor szülte meg kisfiát, Ádámot, akit most a könyvtárba is magával hozott. A kéthónapos csemete nyugodtan hallgatta a József Attila-verset Turek Miklós színművész előadásában.

A Ráday Könyvesház közreműködésével új színfolttal is gazdagodott a könyvtár. Az átadással egy időben nyílt meg a könyvtár Lónyai utcai kirakatában az Ucca Galéria, ami újabb lehetőséget biztosít a kerület alkotóművészeinek bemutatkozására. A Lengyel Miklós Mennyei könyvtárában látható felhőkatalógusban József Attila, Radnóti Miklós és kortársai verseit olvashatjuk. A tárlatot Orbán György, a könyvesház vezetője nyitotta meg.

Szóljon hozzá!