ZETApress

hírportál

Célba ért az Országfutás

Délután 2-kor a Városligetben befejeződött a 11. Drogmentes Magyarországért Maraton. A 42 napos, 2100 kilométeres országfutást a gyermekek jövőéért tette meg a húsz induló. A legutolsó félórás szakaszra, a liget körbefutására az Országórától indultak fél 2-kor.

Hosszú futásaikat 2002-től rendezik. Az egész országot átszelő útvonalon mindig sok-sok iskola kapcsolódik be a programjaikba. Vannak visszatérők és jönnek újak is. Az idei futás április 16-án, hétfőn indult a Parlament elől, a Kossuth térről. Észak-Magyarország, az Alföld és Dunántúl körbefutása után ma délelőtt Szentendréről indultak el az Országórához.

Április 15-én, a vasárnapi 0. napon a Dózsa György úti Honvéd-pályán 1800 iskolás gyermek vett részt a Klub programjain. Stílszerűn a végső célt a mai Gyermeknapra, a Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat programjaihoz időzítették. A Városligetben több védnök is csatlakozott hozzájuk, például Erdei ?Madár? Zsolt bokszbajnok és Nick Árpád erőművész.

Befutójuk közelében a rendezvény egyik legszínesebb és leglátogatottabb programja a Petőfi Csarnok Szabadtéri Színpadával szemben fekvő füves területen ? a Napozórét két oldalán ? berendezett Nemzetek utcája volt, ahol a Budapesten akkreditált nagykövetségek és kulturális intézetek várták egész nap az európai és az Európán kívüli kultúrák, népi szokások és hagyományok iránt érdeklődőket. Az eseményen ? egyedülálló módon ? lehetőség nyílt a követségek, illetve kulturális intézetek munkatársaival és azok családtagjaival közösen játszani, táncolni, énekelni, vagy beszélgetni, s ily módon megismerni az adott ország kultúráját, szokásait.

Ezen a programon összesen 12 ország és a Magyar Országgyűlés vett részt változatos programokkal: Fülöp-szigetek, Ibér-amerikai Országok Magyarországi Közössége, India, Indonézia, Japán, Katar, Kína, Koreai Köztársaság, Lengyelország, Madagaszkár, Magyar Országgyűlés, Németország és Románia. Országgyűlésünk sátrában Bársony Bálint és zenésztársai hangszerbemutatóval egybekötött zeneórákat tartottak.

A napozóréti Nagykövetségek színpadán zenés, táncos és harci bemutatók tették színessé a vasárnapot. A németországi Lochberg Regionális Tánccsoport, a Polonéz magyarországi lengyel ifjúsági együttes, az indiai táncbemutató és a TAIKO (japándob) bemutató mind-mind értékes programot ígért. Mesék a bőröndből címmel interaktív előadást hallottunk román és magyar nyelven. Mészáros Árpád Zsolt és Vágó Zsuzsi, a Budapesti Operettszínház művészei az Ördögölő Józsiás című zenés fantasy-ból adtak elő dalokat, utánuk Bársony Bálint és a Sunshine Love Feat, valamint Kökény Attila következett.

Szóljon hozzá!