ZETApress

hírportál

Gödöllőn jártunk

A MÚOSZ Életmód szakosztálya tagjaként tegnap gödöllői Sajtónapon vehettem részt mintegy ötven tollforgató társaságában. Vendéglátónk Dr. Gémesi György polgármester, a Magyar Önkormányzatok Szövetsége és a Nemzeti Sportszövetség elnöke, valamint az Európai Régiók Bizottságának tagja volt.

11 órakor indultunk a Műjégpálya elől a Zöld Híd Kft. autóbuszával. Kísérőnk Dr. Zsókáné Mihala Éva volt. Fél 12-re érkeztünk a gödöllői vasútállomás tavaly felújított, IKOMOSZ Díjas Királyi Várójába. Gaálné Dr. Merva Mária igazgató asszony mutatta be a váró-múzeumot. Megtudtuk, hogy a XIX. században készült épület a II. Világháborúban lebombázott nyilvános váró szerepét vette át a világégés után, s az elmúlt évtizedekben régi fénye lassan megkopott. A tavalyi EU-elnökségünk miatt kellett eredeti szépségébe visszaállítani. Az utasok viszont így évek óta csak egy konténerben várhatják a vonatot, s ez egyelőre nem is fog megváltozni!

Az állomásról a Batthyány Lajos utcai Damjanich Iskolába hajtattunk, ahol Szűcs Józsefné igazgató asszony mutatta be birodalmát. Iskolájában heti öt testnevelési óra van, a negyedikesek választhatnak az angol és a német nyelv tanulása között. Nem csak rajzolnak, de a kézműves foglalkozásokon szobrálnak is és otthon vannak a számítástechnikában. Jókora színháztermükben épp egy drámapedagógiai foglalkozás közepébe csöppentünk, s egy kis frissítőt is fogyaszthattunk.

Sajnos nem élvezhettük az előadást, át kellett sétálnunk a szomszédba, a Pest megyei Építészeti Nívódíjjal kitüntetett Zöld Óvodába, ahol Tiborczné Garai Katalin igazgató asszony várt bennünket. Most csak a nagycsoport kötelező, s a szűk óvodakapacitás miatt az iskolába kerülők helyére tudnak új gyerekeket felvenni. Nem tudja még mi lesz, ha 2014-től 3 éves kortól lesz kötelező az óvoda, de ezen nem is neki, hanem az Önkormányzatnak kell gondolkodnia.

Újra buszra szálltunk, s a Művészetek Házába mentünk, mely a féléves magyar EU elnökség Médiaközpontja volt. Kovács Balázs igazgató mutatta be az intézményt és a város idei rendezvényeiről is beszélt. Elmondta még, hogy jól jött nekik a tavalyi felkérés, mert sokan megismerték őket, s azóta is több konferenciának adhatnak helyet. Színháztermükben is egymást követik a nívós előadások, épp a Gödöllőn lakó Pécsi Ildikó színművésznő esti fellépésére készültek.

A szomszédos Gödöllői Királyi Kastélyban végre Dr. Gémesi György polgármesterrel is találkoztunk, bár előbb még kísérőink végigvezettek a kastélynak a magyar EU elnökség ideje alatt használt részein (Barokk-terem, Lovarda, Nyereg-terem, stb.), majd a Barokk Színházteremben vendéglátónk beszélt városáról, terveiről. 2010 szeptemberében, pár héttel újraválasztása előtt a Sajtóház vendége volt, így néhány ígéretére emlékeztettem.

2012-től villanybuszokkal végzik majd a helyi járati tömegközlekedést ? mondta akkor. Arról is beszélt, hogy a HÉV- és vasútállomás új közös épületbe költözik. Megtudtam, hogy ez utóbbira csak 2014 őszén lesz pénz, a környezetbarát buszokról viszont nincs még döntés. Arról is beszélt ma a polgármester, hogy jövőre az iskolák fenntartása ? ezzel a Damjanich Iskola Színházterme ? állami kézbe kerül, az óvodáké viszont marad az önkormányzatoknál. Nem tudja még, hogyan oldják meg országos szinten a 3 éves gyerekek felvételét, szerinte ez egy át nem gondolt, elhibázott kormányzati döntés volt!

Ebédünket vendéglátónk társaságában a közeli Erzsébet királyné étteremben költöttük el, majd buszunk visszahozott minket a Hősök terére, a tóPart közelébe, a nemrég felújított városligeti Műjégpályához. A téren már javában zajlott az Ezer Lámpás Éjszakája rendezvénye, ami már egy másik történet.

1 hozzászólás

Visszajelzések

  1. Gödöllő Európában | ZETApress

Szóljon hozzá!