ZETApress

hírportál

Jedlik Ányos-díjátadás

Örömömre szolgál, hogy több mint tíz éve létezik egy díj, amely méltó elismerésben részesíti hazánk feltalálóit és azokat, akik kiemelkedő eredményeket érnek el az iparjogvédelem terén ? mondta Kolber István kutatás-fejlesztési államtitkár a Magyar Szabadalmi Hivatalban, az idei Jedlik Ányos-díjak átadásakor.

A március 15-i nemzeti ünnephez kapcsolódó Jedlik Ányos-díjat az MSZH elnökének kezdeményezésére 1996-ban alapította az akkori ipari és kereskedelmi miniszter. A szakmai díjjal a kimagaslóan sikeres feltalálói tevékenységet, valamint a kiemelkedő színvonalú és hatékonyságú iparjogvédelmi munkásságot ismerik el. Az elbírálásban az MSZH munkatársai és külső szakmai szervezetek vesznek részt.

Jedlik Ányos a XIX. század kiemelkedő tudósa, a Pesti Tudományos Egyetem rektora és a Magyar Tudományos Akadémia tagja volt. Legfontosabb találmányai a dinamó, a villanymotor és a szódavíz. Minden évben öt fő kapja meg a mellképével díszített emlékplakettet, amely bronzból készül ? tudatta a Kutatás-fejlesztésért Felelős Tárca Nélküli Miniszter Hivatalának Kommunikációja.

Az idei díjazottak

Karácsonyi Béla, okleveles vegyész, közgazda, szabadalmi ügyvivő, az Advopatent Szabadalmi és Védjegy Iroda vezetője. Kovács Kornél, biológus, az MTA doktora, a Szegedi Tudományegyetem tanszékvezető egyetemi tanára. Ruzsányi Tamás, villamosmérnök, a BME egyetemi doktora, a Ganz-Škoda Electric Zrt. műszaki és fejlesztési igazgatója. Szendrő Péter, mezőgazdasági gépészmérnök, az MTA doktora, a Szent István Egyetem egyetemi tanára, korábbi rektora. Vadász Ágnes, okleveles vegyész, informatikus, a Magyar Szabadalmi Hivatal korábbi igazgatóhelyettese, szakmai főtanácsadó. A díjakat Bendzsel Miklós, a Magyar Szabadalmi Hivatal (MSZH) elnöke adta át, aki ?96-ban az első öt díjazott egyike volt.

Pepét kitüntették

Hiller István kultuszminiszter Jászai Mari-díjat adományozott 13 főnek, közöttük Scherer Péter színművésznek, kiemelkedő színművészeti tevékenységéért. A népszerű Pepe kisfiával érkezett, filmbéli társa, Kapa nem jött el. Mint kérdésünkre a boldog apa elmondta, Mucsi Zoltán már két éve átvette ezt a díjat, hiszen ők csak Jancsó Miklós filmjeiben társak, de a kitüntetéseket külön kapják.

Az Iparművészeti Múzeum Aulájában a 231 kitüntetett között szinte utolsóként került sor a Táncsics Mihály-díjak átadására. Kiemelkedő újságírói tevékenységéért Árpási Zoltán, Bodor Pál, Gera Mihály, Mélykuti Ilona, Szerdahelyi Csongor és Takács István vehette át a miniszteri kitüntetést. Azok a vendégek jártak jól, akik csak a fogadásra érkeztek, mert nem kellett végigvárniuk a közel kétórás ceremóniát. Tegnap délben a Múzeum Kávéházban kevésbé voltak gálánsak a szervezők. Már az ajtóból visszaküldték a későn jövőket, pedig jutott volna ott is ebéd mindenkinek.

1 hozzászólás

Visszajelzések

  1. ZETApress » Díjazták a szegedieket

Szóljon hozzá!