ZETApress

hírportál

Március ídusán

A kormány idén is színvonalas programsorozattal készül az 1848-as forradalom és szabadságharc évfordulójára. A hagyományos programok mellett több új rendezvény is várja az ünnepelni vágyókat Budapest számos pontján. Március 9-e és 14-e között Megelevenedő ?48 címmel élő szoborcsoportok lesznek láthatóak Budapest terein; március 15-én a Nemzeti Múzeum lépcsőin az ünnepi díszelőadáson ismert színészek és 200 táncos működik közre, és az ünnepek történetében először hangzik el itt az 1848 márciusában született Magyar Nők Kiáltványa ? tudtuk meg a kormányszóvivői tájékoztatón.

Élőkép ? szobrok

Már tegnap a Deák téren, s mától szombatig Budapest más-más pontján élő szoborcsoportot láthatnak a járókelők, minden nap más helyszínen. Az 1848-at megelevenítő jelenetben pantomimművészek 16 és 19 óra között egy 150 éves nyomdagép segítségével azt a pillanatot idézik fel, amikor a Landerer és Heckenast féle nyomdában a márciusi ifjak először vehették kezükbe a szabad sajtó első nyomtatott lapjait, a Nemzeti dal első kinyomtatott példányait.

A Petőfi Sándort, Vasvári Pált, Jókai Mórt, Landerer Lajost és Szendrey Júliát megelevenítő színészek a járókelőknek nyújtják át a Nemzeti dal frissen nyomtatott példányait. Az élő szoborcsoport március 15-én a Nemzeti Múzeumnál várja majd az ünnepi műsorra érkezőket. Ma a Blaha Lujza téren, holnap a Ferenciek terén, csütörtökön a Nyugati, pénteken a Moszkva, szombaton meg a Batthyány téren láthatjuk az élőképet.

Történelmi játszóház

Tegnaptól szombatig 10 és 18 óra között történelmi játszóház, huszárkiállítás, toborzó program és táncbemutató várja a gyermekeket, iskolai és óvodai osztályokat a Nemzeti Múzeum kertjében. A helyszínen a huszártörténelmet bemutató plakátkiállítást és lovas huszárt is láthatnak a gyerekek. A huszársátorban korhű használati tárgyakat, ruhákat és lószerszámokat, a berendezett terepasztalon pedig modellezett csatajelenetet találnak majd az érdeklődők. A vállalkozó kedvű gyerekek játékos alaki gyakorlaton vehetnek részt, de lehetőségük nyílik arra is, hogy elénekeljenek egy 48-as dalt, vagy elszavaljanak egy verset a színpadon.

A Múzeumkertben az igazi huszárok mellett a Zöldhuszárok is bemutatkoznak, akik a környezettudatos gyermekeket, fiatalokat várják soraikba. A program megvalósításában számos civil és zöldszervezet vállalt szerepet, többek között a Zöld Jövő, a Zöld Fiatalok és a HuMuSz.

Huszárok és danászok

A Magyar Huszár és Katonai Hagyományőrző Szövetség részvételével ?48-as huszár- és honvédtábor várja lovakkal, szekerekkel, ágyúkkal, hadi konyhával, sátrakkal, alkalmi istállókkal a látogatókat a Lánchíd pesti hídfőjénél, a Roosevelt téren. Ezen a napon bárki beállhat a Márciusi ifjak közé: korabeli jelmezes animátorok várják a próbatételekre jelentkezőket, akik a feladatok sikeres teljesítése esetén ajándékot kapnak. A huszártábor óránként lovasbemutatót tart ötven lovassal, a bátrabb gyerekek pedig maguk is kipróbálhatják a lovaglást.

A Roosevelt térre költözik a tavalyi Március díszei kézműves foglalkozás, ahol papírcsákót, kokárdát, kardot, lovacskát, gyöngyös pártát valamint tavaszkoszorút készíthetnek a gyerekek. A ?48-as Dalárda pódiumán korabeli huszárdalokat énekelhetnek el az ünneplők zenekari kísérettel egyénileg vagy társaságban. A rendezvényre látogatók emlékeket is vihetnek magukkal: a Petőfi életnagyságú képe mellett márciusi ifjúként fotót készítők innen tölthetik le az elkészült képeket. A téren aznap az alkalomra tervezett, a forradalom és szabadságharc emlékét idéző érmék is nyomhatók.

Szabadtéren, a Duna mentén

A hivatalos állami megemlékezések fél 10-kor a Kossuth Lajos téren zászlófelvonással és koszorúzással kezdődnek. A közjogi méltóságok részvételével vonják fel a Magyar Köztársaság lobogóját és koszorúzzák meg a Kossuth Emlékművet. Onnan a Múzeumkerthez vonulnak, ahol 11-kor kezdődik a megemlékezés. Közben útba ejthetik a Szent István teret, ahol fél 11-kor kezdődik Belváros-Lipótváros megemlékezése. Ünnepi beszédet itt Rogán Antal polgármester mond.

A Fővárosi Önkormányzat délután 1-kor ünnepel a Március 15-e téren, a Petőfi szobornál. Beszédet mond Demszky Gábor főpolgármester. Ezzel egy időben adják át közjogi méltóságaink az Országház Kupolatermében a Kossuth- és Széchenyi-díjakat. A Fidesz most nem az Astoriánál, hanem a Budai Várban ünnepel délután 2-től, így a két tábor nem keveredhet. Remélhetőleg a hagyományos tojásdobálás és a rendőrattak is elmarad!

Ünnepi díszelőadás a MŰPÁ-ban

20 órától kezdődik az immár hagyományos ünnepi díszelőadás a Duna-parti Művészetek Palotájában, amelyen a Zeneakadémia növendékeiből álló Akadémiai Szimfonikus Zenekar előadásában két fiatal kortárs zeneszerző ? Varga Judit és Oláh Dezső ? erre az alkalomra írt darabja csendül fel. Az est folyamán átadásra kerül a Magyar Köztársaság Kiváló Művésze-díj, a Magyar Köztársaság Érdemes Művésze-díj, a Magyar Köztársaság Babérkoszorúja-díj és a Márciusi Ifjak-díj. Az előadást a Magyar Televízió és a Duna Televízió élőben közvetíti. A programokról további részletek itt olvashatók.

Szóljon hozzá!