ZETApress

hírportál

Magyar ételek új felfogásban

Az esszenciális magyar gasztronómia bölcsője az erzsébetvárosi Salon. Merőben új felfogású ételekkel kényezteti vendégeit a Bárzongorista Versenyen megismert New York Palota étterme. A Salon egy Micheline-ajánlást és Gault & Millau szakácssapkát is nyert áprilisban ? tudtuk meg Bella Gabriellától.

Esszenciális magyar gasztronómia. Új fogalom a kulináris élvezetek palettáján, ám a puszta élvezeten túlmutat. Nem csak egy jó étel elfogyasztását jelenti, minden mást is magába foglal, ami új és tradicionális egyben. A Salon az ételek totális átalakítása ellenére kitart a hagyományos ízek megtartása mellett. Ezt az étterem-minősítők is elismerték, nemrégiben Michelin-ajánlást kapott a Salon, tegnap pedig kiderült: felkerült a legjobb tíz listájára a Gault & Millau rangsorban.

Termékeny volt a tavasz az elismeréseket tekintve: április elején Michelin-ajánlást kapott a Salon étterem, 27 másik létesítménnyel egyetemben. Most pedig nyilvánosságra került, hogy a New York Palota fine dining étterme felkerült a Gault & Millau listájára és csak öt étterem előzte meg. A 14 pont elnyerése egy Szakácssapkát jelent a New York Salonnak. Külön érdem, hogy ez a 14 pont a legmagasabb a szállodai kategóriában, így ebben az első lett a New York Salon: Budapesten nem volt ilyen magasra pontozott szálloda és vidéken is csak 2 szállodai étterem kapott a Salonéval egyező pontot.

A Salon étterem üzemeltetői úgy látják: ez még csak az útnak az eleje. Minden tudásukkal azon lesznek, hogy a lehető legmagasabb minősítéseket is elnyerje a létesítmény. Ezek alapján nem is csoda, hogy hódít az esszenciális magyar gasztronómia. Fogalma most már mindig a New York Palota Salon étteremhez kötődik, hiszen a tökéletesen új felfogásban készített és tálalt ételeket Wolf András, a Salon chefje alkotja meg. Ahogy mondani szokás, a puding már átesett a próbáján, hiszen másfél éve fogadják az őszinte elismeréseket azoktól, akik a Világ Legszebb Kávéházának fine dining éttermében költik el vacsorájukat.

De miről is beszélünk pontosan? ? Pár szóban így lehetne megfogalmazni: az esszenciális magyar gasztronómia a hagyományos receptek lényegét ragadja meg. Az íz, a szín, a textúra, az illat és a forma művészi harmóniája, melyből az íz állandó elem, míg az egyéb jellemzők szabadon változtathatók ? a kreatív alkotás területe.

Ez a filozófia vezérli Wolf Andrást is, hiszen amit tesz, az nem más, mint egy önkifejezés, az ő személyiségének tükrözése. Ragaszkodás a tradicionális és tiszteletre méltó magyar ízekhez, miközben az alkotóelemek új formában jelennek meg. A chef főként magyar alapanyagokat, magyar konyhatechnikai megoldásokat használ, a menüket pedig magyar kézműves borokkal kíséri. Fontos kiemelni a szezonális jelleget, hiszen a kifutó alapanyagokat nem pótolják külföldről. Mindezt pedig párosítják a fine dining eleganciájával, amely különleges fényt ad az alkalmaknak. A Salon legfontosabb célja a hagyományos magyar ízek modern megfogalmazása.

A Salon étteremnek és Wolf Andrásnak az újítással nem titkolt célja az, hogy valami mást, a magyar ember számára látványra kicsit meghökkentőt, de esztétikusat és gusztusosat, ízben a jól ismertet, a külföldi ember számára pedig elismerésre méltót mutathasson fel. Ezzel szeretné népszerűsíteni a magyar konyhát és ezzel nyomot hagyni a vendégekben. Wolf András a klasszikus konyha értékeit megbecsülő, de az új trendek iránt is nyitott szakember, aki pályafutása során a kulinária nagyjaitól leshette el a szakma mesterfogásait. Küldetésének tekinti a magyar konyha megreformálását. Úgy gondolja, hogy tradicionális ételeink más, külföldi konyhák számára is példaként szolgálnak, azonban a magyar konyhát is érdemes megreformálni, újragondolni, vagy egyszerűen még tökéletesebbé tenni és erre megvan az igény nem csak a magyar, hanem a külföldi vendégek részéről is.

1 hozzászólás

Visszajelzések

  1. Újra bárzongoristák Erzsébetvárosban | ZETApress

Szóljon hozzá!