ZETApress

hírportál

Gyűjtenek a csónakosok

Egy Duna-parti csónakházban nincs nagy jó kedv minden nap. A húszéves Danubius Nemzeti Hajós Egylet adománygyűjtést szervez. A DNHE szakmai fejlődése az elmúlt húsz évben töretlennek mondható. Az Országos Bajnokságon elért helyezések évről évre javulnak. Rendszeresen képviselik a klubot világversenyen is versenyzők. A bevételek bizonytalanok. Kétmillió forint megmentené a Csolnakdát ? tudtuk meg sajtósaitól. Jubileumuk jó alkalom az eddigi eredmények összegzésére, a mutatkozó nehézségek számbavételére, valamit a jövőbeli tervek, elképzelések felvázolására.

A tagdíjakon kívül az Egylet szinte minden bevétele ? támogatások, pályázatok, sportszolgáltatás ? bizonytalanok, eseti jellegűek. Gazdálkodásában a klub fennmaradása ? a két úszó csónakház és a parti klubház üzemeltetése, valamint a gyerekekkel való szakszerű foglalkozás feltételeinek előteremtése ? naponta új kihívás és feladat. Most éppen az életveszélyes műszaki állapotba került, általuk csak Kisháznak becézett, a Széchenyi-féle Csolnakdáról elnevezett úszó hajótároló megmentésért szerveznek adománygyűjtést. S közben küzdenek, hogy a 2006-os Úszó Eb miatt az általuk használt parti létesítmény területének lecsökkentése ellentételezéseként a hatóságok által megígért hosszú távú szerződés aláírásra kerüljön.

A Danubius Nemzeti Hajós Egylet 1991. december 13-án alakult az ország legrégibb ? Nemzeti Hajós Egylet (NHE) ? és egyik legfiatalabb ? Danubius Evezős Klub (DEK) ? egyesülése révén. A Gróf Széchenyi István személyéig visszanyúló, nagy múltú Hajós Egylet tárgyi és erkölcsi értékeit a fiatalok megismerték és elfogadták. Csak néhány példa a klub nemzetközi eredményeiből: Ferenczy Dóra, Kulifai Krisztina és Székely Viktória sokszoros ifjúsági és felnőtt világbajnoki résztvevők ezüst- és bronzérmet szereztek, Vanczák Gergő és Neisz Gábor egyetemi világbajnokok, Alliquander Anna pedig kivívta a legnagyobb nemzetközi sporteseményen, az olimpián való indulás jogát 2000-ben, Sydneyben. A világbajnok Haller Ákos is az egylet neveltje, első világversenyén a klub színeiben indult.

A Danubius Nemzeti Hajós Egylet közhasznú civil szervezet, amelyben színvonalas versenysport tevékenység mellett, kiváló utánpótlás-nevelés és szabadidősport is folyik. A tanulótól a felnőtt korosztályokig éves szinten átlagban mintegy 180 sportoló vesz részt a szakmai munkában. Több általános és középiskolával élő és szervezett a DNHE kapcsolata: a diákok megismerkedhetnek az evezés szépségeivel, a testnevelés óra keretein belül biztosított számukra a jó levegőn töltött testedzés.

Az evezőssport történetében elsőként kezdett fogyatékkal élő fiataloknak szakszerű evezésoktatást az egylet, amelynek értékes kezdeményezéseit az Európai Bizottság is támogatásra méltónak ítélte: a Sport általi nevelés éve 2004 című pályázaton a 42 magyar induló közül a hat nyertes közé került. Egyedülálló módon, itt a felnőttek is megtanulhatnak evezni. Egyre népszerűbb ez a tevékenység, ma már félszáz hobbievezős rendszeresen, heti 2-3 alkalommal szeli a habokat, egyszerűen csak az egészségéért. További információk itt olvashatók.

Szóljon hozzá!