ZETApress

hírportál

Húsz éves a társaskör

A hét kiemelkedő produkciójának ígérkezik Érdi Tamás és az Auer Vonósnégyes pénteki közös hangversenye, ahol Liszt és Chopin zongoradarabjai mellett Haydn Op.64-es Esz-dúr vonósnégyese és Schumann Esz-dúr zongoraötöse is felhangzik majd ? tudtuk meg az Óbudai Társaskör délelőtti sajtóreggelijén Dr. Tóth Péter igazgatóhelyettestől. Igaz előtte még Harsányi Mária igazgató tekintett vissza az elmúlt negyedévre.

A mögöttünk álló három hónap eseményei is beszédesek: októberben a 20 éves Óbudai Társaskör Születésnapi Szalonja volt, novemberben A Nyugat és a zene címmel zenés irodalmi est zajlott, míg a decemberi Hegyi beszéd című karácsonyi hangversenyt a Gryllus testvérek zenéje és Mécs Károly prózája tette emlékezetessé.

Csordultig teltházas estek jócskán voltak. A születésnapi szalon, az operamesék Verdi: Traviata, Ha menni kell ? El Camino ? Papp János útinaplója, Dunai Tamás és a Misztrál együttes Dsida-estje, a Liszt Ferenc Kamarazenekar és a Budapest Ragtime Bánd nyilvános próbája, valamint Chameleon Big Bánd karácsonyi szving-estje sok-sok nézőt vonzott.

Pleszkán Frigyes Oscar Peterson-estje, a Krúdy-est, játékos muzsika 7-szer 10 percben Czigány Györggyel bár nem volt teltházas, de sokakat vonzott. A 100 éves Nyugatra emlékező Nyugat és a zene-est, Mácsai János remekül értelmező, s itt-ott a poentírozás kedvéért-kikerekített előadásában felhangzó kritikarészletek az est talán legérdekesebb vonulatát jelentették, míg a legtökéletesebb produkciót alighanem a Bartók- és Lajtha-tételben egyaránt nagyszerűen teljesítő Auer Vonósnégyes nyújtotta ? írta László Ferenc az NKA Revizorban.

Az oldott hangulatú koncert műsorvezetőjeként Mácsai János bírta szóra a muzsikusokat, így a rendkívül színes és változatos program mellett a gazdag pályafutás legfontosabb állomásai is felelevenedtek ? jelent meg a Muzsika idei első számában Kállay Katalin tollából a 30 éves a Budapesti Tomkins Énekegyüttes méltatásaként. Sokakat vonzott Hallgató címmel Rozmán Lajos növendékeinek koncertje is.

Újdonságok voltak a nyilvános próbák. Hogy erre mekkora igény van, arról magam is meggyőződhettem: az Óbudai Társaskör hangversenyterme zsúfolásig megtelt érdeklődőkkel. A zenekari próba izgalmas, szinte intim betekintést adott az együttes műhelymunkájába ? írta a Muzsika idei első számában Kovács Ilona. Hallgató címmel a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem kamarazene tanszékének hallgatói mutatkoznak be egy-egy konceten. Elsőként Rozmán Lajos növendékei játszottak.

Közönség ? művészek. Hűségesek, amit itt és most is köszönök! Köszönöm a törzsközönségünknek, hogy nem pártoltak el tőlünk, és külön köszönöm néhány művésznek Baranyi Ferencnek, Czigány Györgynek, Szilassy Nellynek, hogy továbbra is részesei a Társaskör életének.

A Pesti Műsor idei első számában, az általam nagyon kedvelt, Fáy Miklós figyelemreméltó vezércikkében a művészeti rendszerváltásról elmélkedik, meg egy kanáriról a kalitkában: A művészet az lenne, ami a kanári volt régen a bányászoknak. Levitték magukkal a madarat, és ha szegény felfordult, akkor tudták, hogy a mérges gázok már veszélyes mennyiségben vannak jelen a tárnában. A cikk végén felteszi a nagy kérdést: És az a kanári a kalitkában még él egyáltalán? Jelentem: a Társaskörben él a kanári ? fejezte be az igazgatónő a tájékoztatót.

A múlt után lássuk a jövőt!

Társasköri Tangó Szalon (január 31., március 28.) A Buenos-Airesi éjszakákat és az argentin tánc-szalonokat idézzük meg a tangó, mint zene, tánc, kultúra, és életérzés köré szervezett filmvetítéssel, élő zenével, táncbemutatóval egybekötött estjeinken. Mindehhez olyan partnereket sikerült megnyernünk, mint Budai László táncos-koreográfust ? aki többek között Eszenyi Enikő önálló estjeit is koreografálta ? és a televízió kulturális műsoraiból jól ismert Lévai Balázst, aki beszélgetőtársként, műsorvezetőként irányítja az estét. A tangózenekar pedig a Liszt Ferenc Kamarazenekar tagjaiból alakult vonósnégyes lesz.

Kamaraestek a Liszt Ferenc Kamarazenekar tagjaival (január 30., február 25.) 2009. jeles év ez a zenei világban: 200 éve született Félix Mendelssohn Bartholdy! Ez évi első kamarazenei koncertünkön vonósnégyesének előadásával tisztelgünk nagysága előtt. Az estet Kerek Gábor és Dvorak műveinek előadása teszi teljessé. A februári hangversenyen a másik évfordulós, Joseph Haydn áll majd a középpontban, a fiatal generációt pedig Szálai András képviseli majd. Az estek házigazda-műsorvezetője Gazda Péter lesz.

Nyilvános próbák (január 16., február 20., március 18.) Tovább folytatódnak a nagysikerű, hatalmas érdeklődés előtt zajló nyilvános próbák. Januárban a Budapest Vonósok, februárban az Áuer Vonósnégyes, márciusban pedig a Liszt Ferenc Kamarazenekar nyitja ki a próbaterem ajtaját az érdeklődők előtt.

Opera(és)irodalom (március 9.) Baranyi Ferenc sorozata olyan operákkal foglalkozik, melyek jelentős irodalmi művekhez kötődnek. Márciusban Goethe-Gounod Faustjával ismerkedhetünk meg többek között Sáfár Orsolya, Erdélyi Erzsébet, Daróczi Tamás, Tóth János, Harazdy Miklós és Szersén Gyula segítségével.

Születésnapok (január 24., március 7.) Nagy hagyománya van a Társasköri születésnapoknak. A mindig különleges hangulatú, vidám és megható estek sorát most két kiváló művésszel folytatjuk. Januárban Iván Ildikót köszöntik nagyszámú, és a művészeti élet különböző területeiről érkező barátai, míg márciusban Deseő Csaba ünnepli nálunk 70. születésnapját.

Maszkabál (január 23.) Farsangi hangulatot idéz meg az Óbudai Társaskör Maszkabál című műsora, ahol Szilassy Nelly szerkesztésében dalok, sanzonok hangzanak fel kiváló színészek ? Fésűs Nelli, Fonyó Barbara, Náray Erika, Tóth Auguszta, Csere László és Maros Gábor ? előadásában. A műsorvezető Dombóvári Gábor lesz.

Egy tudós tanár Óbudán (február 6.) technikatörténeti szalon ? Horváth Árpádra emlékezünk. A 20. század kiváló technikatörténész és természettudományos ismeretterjesztője Horváth Árpád Horváth Lajos fiákeres és taxis fiaként született Győrben, de élete és munkássága Óbudához kötődött. Lánya Horváth Anikó csembalóművész segítségével és közreműködésével idézzük fel ezt a különleges életpályát. Az esten közreműködik még Balog Zsolt (zongora) és Császár Réka (ének). A műsorvezető Dr. Jeszenszky Sándor technikatörténész lesz.

Hagyományok éltetői (február 12.) Az Óbudai Társaskör köszönti a PRIMA-díjas Óbudai Népzenei Iskolát. Az esten bemutatásra kerül a Magyar Katolikus Rádió és a JEL kiadó gondozásában megjelent Hagyományok éltetői ? tanárportrék az Óbudai Népzenei Iskolából című könyv és CD.

A vágy muzsikál: Szalóki Ági Karády-estje (február 14. Valentin nap) Szalóki Ági a kilencvenes évek közepén tűnt fel a színpadokon, de hamarosan a zenei élet egyik legismertebb és legelismertebb személyisége lett. Három saját lemeze mellett közel 30 CD-n hallható a hangja. Karády-estjén elénekeli, amit a szerelemről, a vágyakozásról, a várakozásról, a büszkeségről, a megalázottságról, a kacérságról, a csalódásról és beteljesülésről tud.

Felolvasószínház (március 2.) Különleges előadásnak ígérkezik a Nagycenki Széchenyi István Emlékmúzeum társ-rendezésével megvalósuló előadás, melynek keretében Csikós Attila: Békétlenek ? színmű két pisztolylövésre című, Széchenyi István naplója alapján írt darabja kerül előadásra ? mondta el az igazgatóhelyettes.

Szóljon hozzá!