ZETApress

hírportál

Uniós képregény-verseny

Az Európai Bizottság Igazságügyek, Szabadság és Biztonság Főigazgatósága európai képregényversenyt indít Európai Unió és európai polgárság címmel. A pályázati felhívást Jacques Barrot, az Európai Bizottság jogérvényesülésért, szabadságért és biztonságért felelős alelnöke hirdette meg idén először, és az EuroJeunes és ProPager-Ascii francia-lengyel szervezet irányításával valósul meg.

A pályázati felhívás tulajdonképpen egy Európa szintű képregényverseny, amely Magyarországon az Úton Egyesület koordinálásában kerül megrendezésre. A benevezett képregények az Európai Unión belüli polgárság tematikáját kell, hogy megjelenítsék. Tehát, a résztvevők feladata, hogy egy egyénileg elkészített egyoldalas, szöveg nélküli képregénnyel pályázzanak, mellyel azt illusztrálják, hogy mit jelent polgárnak lenni az Európai Unióban. A verseny elsősorban a 16. életévüket betöltött, grafikát tanuló illetve rajzolni szerető ifjúságot célozza meg, akik az Európai Unióban élnek. Egy résztvevő több alkotással is indulhat.

A versenymunkák beküldési határideje február 27. Ezután a képregények egy formai szelekció után eljutnak a bíráló bizottság elé, a zsűri döntése után az első három helyezett részt vehet az április 3-i hazai Díjkiosztó Ceremónián, és a média nyilvánossága előtt hivatalosan fény derül a helyezésekre. Az első helyezett munkáját tovább küldik Brüsszelbe az Európai Fordulóra; amennyiben bekerül az ottani döntőbe, úgy május 9-e, (Európa Nap) és május 11-e, közötti brüsszeli díjátadó ünnepségre kap meghívást, ahol az első helyezett hatezer, a második négyezer és a harmadik helyezett kétezer eurót kap.

További információk honlapjukon, vagy a verseny magyarországi koordináló intézményénél, az Úton egyesületnél a 06-30/676-3631-es mobilszámon kaphatók.

Szóljon hozzá!