ZETApress

hírportál

Magyarország, nem szárazon

Száraz Miklós György: Mesés Magyarország ? Barangolás térben és időben című kötetét ismerhettük meg tegnap este a Nyugati téri Alexandra Könyvesház Pódiumán. A szerzővel Sári László író, tibetológus, rádiós szerkesztő beszélgetett.

Az egyórás könyvbemutatón végigmentünk az egyes fejezeteken. Megismerhettük a bükkábrányi mocsárciprusokat és Tapolca barlangjait. A nyolcszáz méter hosszú szűk alagútban a szerző sem mert végigkúszni, szerencsére akadt bátor fotós, aki igen. Hallhattunk a bajai halfőző fesztiválról, a griff legendájáról és Csörsz árkáról. Mesélt a szerző a balul sikeredett egyetemi felvételi vizsgájáról is.

Az 1958-as születésű fiatalember régésznek jelentkezett, s akkoriban négy-öt évenként indult új osztály valamelyik egyetemen. A honfoglalás kora érdekelte, de a kihúzott tételt, az avarokat nem tudta. A debreceni professzor ? akiről később megtudta, hogy édesapjának jó barátja volt ? mentőkérdésként azt kérte, hogy beszéljen az apa egyik regényéről. A fiú ahelyett, hogy örült volna a segítségnek, zavartan vallotta be, hogy ezt a regényt nem olvasta, ilyen kérdésre nem számított.

A szerző számtalan könyvvel bizonyította már, senki nem tud nála izgalmasabban írni a magyar világ rejtélyeiről. Magyarország csodái című könyve több tízezer példányban kelt el. Száraz Miklós György nem tudós, nem kutató. Azt állítja, hogy ebben a könyvében sem mond semmi újat, egyszerűen csak mesél dolgokról, amik érdeklik. Viszont úgy mesél, ahogy neki tetszik. Onnan közelít, ahonnan mások nem. Érdeklik a rejtélyes ügyek, de ha minden titokzatosságot nélkülöző tárgyról ír, akkor is megcsap minket a régmúlt füstös, talányos illata.

Ebben az újabb 288 oldalas képeskönyvében a szerző nem tesz mást, mint amit előző könyvében elkezdett: aláereszkedik az elsüllyedt katedrálisba, a Szepességtől az erdélyi Királyföldéig. Máramaros havasaitól az Adria partjáig elterülő, mesésen gazdag középkori Magyarországba. Ami ? állítja ? most is él. A kötet az Alexandra Kiadócsoportjához tartozó M-érték Kiadó gondozásában jelent meg és 9999 forintért kapható.

Szóljon hozzá!