ZETApress

hírportál

Aluljáró Fesztivál Ócsán

Le a kultúrával a föld alá!

Ócsa városának kulturaluljáróját egy nyolc napos fesztivál keretében újra felszabadítja egy önszerveződő társaság, amely a 2005-ös rendezvény sikerén felbuzdulva ismét pártfogásába veszi azt a helyet, amit jelenlegi állapotában joggal kerülnek el a lakók.

A rendezvény célja: Az átjárás biztosítása, illetve a városi élet emberközeliségének fenntartása, a közterület valóban közcélú területté alakítása. A perifériára szorult művészeti ágak népszerűsítése, az utcakultúra újraértelmezése.

A helyszín a maga nemében egyedülálló. Az augusztus 25-től szeptember elsejéig bármely napszakban látogatható átjáróház most összművészeti hídként működik a városi kultúra és a vidéki tolerancia között. Egy nonstop átjáróház 192 órában, ahol azt kihasználva, az átjárás közben magunk is részesei lehetünk az alkotásnak. Az egész napos kiállítás, délutáni előadás, esti mozi, éjjeli újzenei bulik most kiegészülnek egy szabadtéri strandröplabda-pályával. Az ingyen Internet és a hotspot, a tavaly jól bevált szalmazsákok és az aluljáró-bár idén is vár minden aluljárókelőt. Így válik a rendezvény egy élő performansszá – miután kiköltözünk félő, hogy a hely újra visszasüllyed méltatlan helyzetébe. Így mandalaként törlődik el mindaz, amit egy egész hetes alkotótábor tett érte, a városért, a lakókért, azokért, akik megértik mondanivalóját: Városuk bemutatását a fiatalok szemével, az ő világukon keresztül.

8 napos ingyenes összművészeti fesztivál Ócsán

Az Aluljáró társaság egy helyi fiatalokból álló (nem hivatalos!) szervezet, amely az elmúlt évben, egy köztéri békés demonstráció során jött létre, amikor először vették birtokba ezt a helyet. Akkori felszólalásuk apropója a fiatalos rendezvények hiánya, és az utcák, terek elnéptelenedése volt. Évközi rendezvényeikkel is hasonló kapukat döngetnek: legutóbb a 20 éve bezárt helyi strandot nyitották meg egy napra a közönség előtt, fiatalos majálisszerű programokkal hozva össze a város lakóit egy kis nosztalgiázásra. Ezek a megmozdulások egyben tanulmányutak is: az önszerveződéstől a közösségformálásig. Mindez Ócsa város szívében, a vasútállomáson.

Ami biztosan lesz még: barátságos környezet, ingyen internet, wifi, aluljáró-bár, szalmazsákos, ottalvási lehetőség, minimál-tisztálkodási lehetőség, a szabadban röplabda és sátorhelyek, szelektív hulladékgyűjtés! egyéb igényekkel keresd a szervezőket!

Graffitiseink 1-2 naponta felfestenek egy helyi látványosságot a falakra. Amennyiben ambíciót érzel magadban, segíthetsz a naponta megújuló dekorációban. Szabad falfelületet is biztosítunk a rászorulóknak!

Légy példátlan, közlekedj biztonságban! A szabad ég alatt a homokban röplabdázhatsz, frizbiket és tollasütőket is kérhetsz. Ha igény lesz rá, előkerül a bográcsunk is. Ne kerülje el a figyelmed (nehéz lesz) a vendégkönyvünk! S bár a magunk örömére csináljuk a fesztivált, a programváltozás jogát így is fenntartjuk! Mindezt részletesen elolvashatod honlapjukon.

Szóljon hozzá!