ZETApress

hírportál

Ádvent a Kossuth téren

Az Országgyűlés Hivatala és a Néprajzi Múzeum közös adventi fotókiállítást és programsorozatot szervez, melynek célja, hogy bemutassa a Kárpát-medencében élő magyar közösségek adventi és karácsonyi hagyományait, népszokásait, illetve a téli falu életét a XIX. század végétől az 1960-as évekig.

A Kossuth téren látható szabadtéri fotókiállításon 80 tabló a Néprajzi Múzeum Etnológiai Archívum Fotótárából származó, a nagyközönség által többségében még soha nem látott 124 db archív fotón mutatja be a téli falu hétköznapi életét és a karácsonyi ünnepkör hagyományait 1899-től 1960-ig.

A karácsonyi ünnepkör hagyományőrző néptánccsoportok előadásában elevenedik meg az Országház előtt. November 26-tól január 8-ig 8 hétvégi napon 15 hagyományőrző csoport és népzenekar, közel 450 táncos és zenész lép színpadra. A programban szerepel egyes archaikus, vagy kiveszőben lévő különleges hagyomány felelevenítése is, mint a Vitnyédi bölcsőcske, Bukovinai székely Csobányolás, vagy a Magyaregregyi leánybetlehemes. A fellépések után néprajzi filmeket vetítenek.

December 18-án, az ENSZ Nemzeti és Etnikai Kisebbségek Napján, a Magyarországon élő nemzeti kisebbségek adventi népszokásait bemutató előadások zárják az adventi programsorozatot. A hétvégi programokat minden vasárnap közös adventi gyertyagyújtás zárja.

Szóljon hozzá!