ZETApress

hírportál

KönyvKaland gyermekekkel

Az írás és olvasás készségének elsajátítása elengedhetetlen a gyermekek számára az iskolai sikerekhez és későbbi életük során ? hallottuk a műcsarnokbeli sajtótájékoztatón, ahová sokan gyermekeikkel érkeztek. Nekik Both Gabi és Dávid Ádám író olvasta fel egy-egy rövid meséjét.

Médiaközpontú társadalmunkban a gyermekeket csúcstechnológiájú grafikák, mozifilmek és videojátékok trükk-felvételei befolyásolják. A televízió és az internet határozza meg az információs csatornákat és a szórakoztatást. Ezzel a kezdeményezéssel egy apró, ám jelentős lépést szeretnénk tenni afelé, hogy gyermekeink kritikusabb módon tekintsenek a média világára.

A ma induló program keretében a projekt szervezői százezer ingyenes könyvet osztanak szét 3-9 éves korú gyermekek között. A könyvek kiváló szerzői ? Berg Judit, Kiss Ottó, Lackfi János, Varró Dániel, Both Gabi és Dávid Ádám ? kifejezetten a KönyvKaland számára írták meg meséiket. A kezdeményezés a könyv ? mint meghatározó jelentőségű médium ? ünneplése, amely értékesebb és élvezetesebb lehetőséget ad a gyermekek számára, hogy kifejezzék képzeletvilágukat, érzelmeiket és kreativitásukat.

A projekt bemutatása

A KönyvKaland olyan nagyszabású nemzetközi kezdeményezés, amely korábban már több európai országban is sikert aratott. A projekt elhivatott célja a könyvek és az olvasás szeretetének népszerűsítése Magyarországon. A projekt a McCann Erickson Hungary és további támogatók együttműködésével jött létre. A KönyvKaland programhoz kapcsolódóan több kulturális rendezvényt szervezünk, ahol a kulcsfontosságú kulturális és művelődési intézetekkel, valamint a médiával együttműködve kívánják népszerűsíteni az olvasás szeretetét. A program fővédnöke Kányádi Sándor és Halász Judit.

A magyarországi KönyvKaland projektben hat kiváló magyar szerző kifejezetten erre az alkalomra írt könyvét juttatják el ? százezer ingyenes példányban ? a 3-9 éves gyerekek részére az olvasási készséget elősegítő csomag kíséretében. A csomag tartalmaz egy saját, névre szóló könyvet, egy hangfelvételt rögzítő képeslapot (opcionális), a korosztályokra meghirdetett országos illusztrációs és szépirodalmi pályázat felhívását és egy nyomtatott tájékoztatót a családok számára, hogyan segítsék a korai gyermekkorban az olvasás készségének elsajátítását.

Országos illusztrációs és szépirodalmi pályázatot is hirdetnek. A rajzpályázat témájaként Kányádi Sándor húsz gyerekversét választották ki. A legjobb illusztrációkat a versekkel együtt könyv formájában szeretnék publikálni. Ezzel egy időben ? műfaji megkötés nélkül ? meghirdetik szépirodalmi versenyüket a 6-13 éves gyermekek számára. Ismert magyar szerzőket kértek fel, hogy írjanak rövid meséket kezdeményezésünk számára. A nagyszerű történetekhez kiváló művészek készítették el illusztrációikat. Az előkészületek augusztus elsejétől november 30-ig tartottak, rendezvények mától május 31-ig zajlanak.

A kezdeményezés elsődleges célja, hogy a kisgyermekek figyelmét az olvasás felé fordítsák, megtanítva őket arra, hogy az írni és olvasni tudás értékes eszköz a kezükben. Ennek birtokában lehetőségeik kitárulnak: érzékenyebb, toleránsabb és boldogabb felnőttekké válhatnak. A tudatosság kialakítása is fontos a humanitárius és társadalmi kérdésekben. A kezdeményezés kiemelt figyelmet fordít a fogyatékkal élő és a hátrányos helyzetű gyermekekre, a társadalmi különbségekre, valamint fokozott hangsúlyt helyez a humanitárius, és szociális kérdésekre.

A non-profit projektet a Libellus finanszírozza szponzori szerződések segítségével, felhasználva a privát szektor által nyújtott lehetőségeket, a marketing költségvetéseket és a vállalati társadalmi felelősség programokat. A szponzori támogatás mindig érzékeny kérdés a gyermek részére igényelt támogatások körében. Amikor egy jótékony programot szervezünk a gyermekek számára, az ő jólétük és érdekeik védelme az egyik legfontosabb prioritás.

Szóljon hozzá!