ZETApress

hírportál

Öreg néne Győzikéje

Nesze Nektek, Celebek! Már boltokban a Válogatott Celebmesék sorozat első könyve, Szabó Attila Henrik: Öreg néne Győzikéje, amely hatásosan ötvözi a hazai celebek alul-kulturált megnyilvánulásait a XXI. századi magyar irodalom igénytelenségével ? tudtuk meg Holub Katitól.

Piroska, Hófehérke és Ludas Matyi mesebeli figurák. A magyar bulvár közélet ?kiválóságai? nem. A könyv e két irreális univerzumból: a mai magyar celeb-hétköznapokból és a klasszikus, mindenki által ismert mesevilágból kever különös rajzos-szöveges koktélt, melynek fogyasztását ? noha mesékről van szó ? egyáltalán nem kisgyerekeknek ajánlunk.

Öreg néne Győzikéje, Kiszel Piroska (Hogy lett hőslány Tünci, szegény ? versben írott kalandregény), Jáksó de Berzserák (Magasztos hiánypótló költemény Jáksó de Berzserák sokat szenvedett, de keveset látott herezacskójához) és Ludas Pákó (alias Hókátrányka) történetei pontosan olyan idegborzolóak, mint amilyenek celebjeink a valóságban, viszont pont annyira megmozgatják a rekeszizmokat is ? természetesen a szereplőkét leszámítva. A hazai hírességek verses mesékbe foglalt, sírva röhögős kalandjai (a celebeket leszámítva) sokaknak ajándékoznak majd vidám perceket:

Tíz perc népszerűség mindenkinek kijár,
Ámde hazájában egy celeb sem király.
Hagyta hát őseit, messze földre lépett,
Letelepült nálunk ? zaklatni a népet.
Jött, és idegeink darabokra tépte.
Pont tíz percet kapott. De sajnos túllépte.
(Ludas Pákó, alias Hókátrányka)

Vujity Tvrtko kérdezi folyton: mit tettek le hazánk celebjei arra a bizonyos asztalra? Nos, én megírtam a választ. A Celebmesék valós alapokon nyugvó fiktív sztorik, melyek amellett, hogy szórakoztatnak, tükröt tartanak a média és az általa közvetített értékek elé is. Tréfás társadalomkritika ez, melynek ? nem titkoltan csipkelődő humorú ? szövegét Vass Mónika rajzai teszik még egyedibbé ? emeli ki Szabó Attila Henrik szerző, aki maga is újságíró.

A közel kétszáz oldalas kötet első meséjét (Öreg néne Győzikéje) az RTL Klub Heti Hetes című műsorában Hernádi Judit, Bajor Imre és Gálvölgyi János előadásában már megismerhették a nézők, itt az ideje hát megismerkedni, a folytatással is! A könyv 168 oldal terjedelemben, kemény kötésben, 150 grammos műnyomó papíron, színesben került piacra.

Szóljon hozzá!