ZETApress

hírportál

Jövőre újra gomboljuk

Folytatódik a tavasszal első ízben meghirdetett Gombold újra! Divat a magyar című öltözéktervezési pályázat ? tudtuk meg a ma délutáni Erzsébet téri sajtótájékoztatón, ahol Gyöngyösi Renátával, az idei győztessel is találkozhattunk.

Az új kiírást ? az elsőhöz hasonlóan ? a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium felkérésére annak háttérintézménye, a Design Terminál tette közzé, a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem, a Hagyományok Háza és a Népművészeti Egyesületek Szövetsége szakmai együttműködésével. A kezdeményezés célja továbbra is a magyar viselettörténeti hagyományok megújítása. A szervezők ezúttal a mindennapokban is hordható ruhadarabokra, és a fiatal tervezők, valamint a hagyományos kézműves műhelyek együttműködésének ösztönzésére helyezik a hangsúlyt. Az új kiírásban a szervezők figyelembe vették az első pályázathoz érkezett kritikákat is.

A kiíráson belül ezúttal két önálló pályázati kategóriát is meghirdetnek a szervezők. Az első kategóriában a magyar viselettörténet tetszőlegesen választott értékeit írhatják át a pályázók korszerű, ma is hordható formába ? csakúgy, mint a tavaszi pályázat esetében. A második kategóriában egy megadott szabásminta alapján, hagyományos kézműves technikával vagy anyagból készült ruhadarabokkal pályázhatnak a tervezők.

Kortárs öltözék-kollekciótervezési pályázat

Célja a tradicionális magyar öltözék- és divattörténeti értékek és hagyományok modern szemléletű feldolgozása, beemelése a hazai és nemzetközi divatszakma, valamint az érdeklődő közönség látóterébe, hogy eredményeivel példákat teremtsen ezek használatára napjaink viseletében. A pályázó feladata olyan ruhadarabok és kiegészítők készítése, amelyek magyar ihletésűek, ugyanakkor trendkövetők és hordhatók. A kategórián belül két alkategóriában lehet indulni: a hordható ruházat (alkalmi és hétköznapi) és öltözködési kiegészítő kategóriában. Mindkét kategória nyertese nettó egymillió-százezer forintos pénzdíjban és további értékes nyereményekben részesül.

Design és hagyomány pályázat

Együttműködésre kívánja ösztönözni a hazai tervezőket és a tradicionális technikákkal és anyagokkal hagyományos viseletet készítő magyar kézműves műhelyeket. A cél olyan ruhadarabok megalkotása, amelyek ötvözik a tradicionális mintakultúrát a modern formaalakítással. A pályázó feladata a magyar divattervezők által formatervezett ruhadarabok kiegészítésének tervezése, kivitelezése hagyományos kézműves technikák alkalmazásával. A pályázat szintén két kategóriát tartalmaz: a ruházatot (ing, blúz, szoknya, nadrág, kabát) és a meghatározott méretű kiegészítőt (sál, kendő, kalap/sapka, kesztyű, táska, cipő). Mindkét kategóriában nettó négy-négyszázezer forintot a kap a nyertes.

A díjakon túl, a pályázók munkái közül a szervezők által kiválasztott darabokat a divatbemutatót követő egy éven belül két héten át, ún. pop-up store keretében értékesíti a Design Terminál saját épületében, a frekventált Erzsébet téren. A pályázatokon való részvétel előfeltétele a regisztráció, melyet 2011. december 21-ig tehetnek meg a pályázók, a további pontos határidőkről és egyéb részletekről a Design Terminál honlapján megtalálható pályázati dokumentációból lehet tájékozódni.

Az első Gombold újra! Divat a magyar öltözék tervezési pályázatot februárban hirdette meg a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium és háttérintézménye, a Design Terminál. A felhívásra több mint 400 terv érkezett. Az elkészítésre javasolt mintegy 80 kollekcióból végül 35-öt mutattak be a májusi, Szépművészeti Múzeumban tartott nagyszabású divatbemutatón. Az eseményt több százan kísérték figyelemmel a helyszínen, további ezrek pedig online és a televízióban. A kezdeményezésről a hazai sajtó mellett számos meghatározó nemzetközi médium is beszámolt.

Szóljon hozzá!