ZETApress

hírportál

Öregedjünk méltósággal!

Öregember nem vénember ? ez lehetne a mottója a Joan Chittister könyvének. Az évek ajándéka ? Méltósággal megöregedni az Ursus Libris kiadásában a napokban jelent meg. Öregség nem betegség ? e szólásmondás is mottóul szolgálhat a kötethez.

Arról fogok írni, milyen érzés szembenézni az élet azon szakaszával, amelyről nem szólnak a karriertervek. Beszámolok arról, mit figyeltem meg azoknál az idősebb embereknél, akikkel az egész életemet együtt töltöttem, és akik a legtöbbünk által termékeny éveinknek nevezett kor után is teljes értékű életet élnek. Arról az átmenetről fogok írni, amellyel átlépünk az emberi fejlődés utolsó időszakába, és arról, hogy miként élhetjük meg ezt az időszakot az élet csúcspontjaként?

Ideje elengednünk mind az örök fiatalságról alkotott képzeteinket, mind pedig az öregedéstől való félelmeinket, és felfedezni annak szépségét, mit jelent jól megöregedni. Ideje megértenünk, hogy az élet utolsó szakasza nem azonos az élet hiányával, hanem egy új életszakasz ? írja Joan Chittister, a hetvenes évei vége felé járó bencés szerzetesnő, könyve bevezetőjében.

Szóljon hozzá!